Skydda de fina eleverna


Dig vill vi inte ha!

I TV-programmet ”Uppdrag granskning” avslöjades igår kväll hur vissa friskolor ganska enkelt kan välja bort elever som kan upplevas som besvärliga och därmed kostnadsdrivande.

Det är ju inte första gången jag tar del av sådana uppgifter. Det som är nytt med de gårdagens information är att TV-journalisterna har fått rektorer att inför dolda kameror säga som det är.

Skolornas agerande har unisont kritiserats från såväl politiskt som fackligt håll. Något annat vore väl knappast att vänta.

Men det är beklämmande att det är först sedan frågan uppmärksammats i ett nationellt visat TV-program som den granskande myndigheten engagerar sig i frågan. Det är först nu som ansvarig minister harklar sig och börjar prata om att vidta ytterligare åtgärder för att minimera en sådan utsortering.

Visst är det som EvaFrachell säger i en kommentar att …

Varje elev tar med sig en skolpeng till skolan. Eftersom friskolorna strävar efter vinst på varje elev vill de helst ha de som är lönsamma. Duktiga flickan som kräver mindre lärartid. Som inte stör sina kamrater, som inte stökar ner men som gör reklam för skolan med sina höga betyg. Hon som betalar sig bättre än den stökiga killen som har problem med språket eller någon diagnos som till exempel adhd.

Skolmarknaden är numera en i hög grad marknad driven av vinstmaximering och olika kreativa sätt att minimera ”onödiga” kostnader. Vem är egentligen förvånad över att det förekommer sådan sortering av elever som programmet visar på. Sorteringen är kanske inte alltid så tydligt uttalad som i programmet.

Vi får väl se vilken eventuell verkstad som utbildningsministern gör av sin uppvisade upprördhet.

Länkar: dn.se, Aftonbladet ledare, dagens arena, dagens arena, Ekot, dn.se, di.se, Resumé, dagens arena, SVT, dn.se, dn.se, Ekot, SvD, dn.se, Lärarnas Nyheter, Expressen kultur, SVT, SvD, Aftonbladet ledare, SVT Debatt, Aftonbladet debatt, dagens arena

Fler som skrivit: Kaj Raving, Martin Moberg, Roger Jönsson, Peo Wågström, Roger Jönsson, Johan Westerholm

Om Göran Johansson

En medelålders man boende i Eskilstuna. Jag är anställd som ombudsman på IF Metall Mälardalen. Gillar att tycka och tänka om fackliga och politiska frågor. Påstår dock inte att jag har facit på alla frågeställningar. Är organiserad socialdemokrat.

Publicerat på 31 oktober, 2013, i Politiska funderingar, Utbildningspolitik och märkt , , . Bokmärk permalänken. 2 kommentarer.

 1. Med retorik så har Moderatstyrda Alliansen bit för bit monterat ner Sverige.
  Orden har varit fattiga, och förklaringar ges aldrig. korthuggna fraser som typ Vi måste ge människor frihet välja . Mer sägs inte. Sedan sattes privatiseringsvågen igång.

  Inom skolan är det inte bara segregeringen som skett. Det är även annat inblandat för att skydda de ” fina” människorna i Sverige. Även RUT skapades med finurlighet, har sedan sakta mygelutvecklats och till slut även hamnat i skolans värld. Detta genom att skapa subventionerad läxläsning för överklassungar.
  Detta medan fattigare folk med sina ungar ej får stöd.

  Nyliberaliseringen har slagit igenom mer kraftfullt än vad folket anat .
  Folket röstade på en Alliansregim genom jobbskatteavdraget det är hela anledningen till varför folket för några tusenlappar sålde sin själ.
  Man förlorade, a-kassan , sjukförsäkringen och nu har det visat sig man förlorade även skolan, vården.
  Hur många tycker det var värt priset.

  Många är inte ens medvetna om vad som hänt. På 7 år har många tillkommit
  vuxenlivet. De vet inget om politik före 2006.
  Än mindre vad solidarisk politik som var 25 år tillbaka o.s.v

  Högern är högern och målet är enbart skattesänkningar , gynna storbolagen, strunta i svaga grupper i Samhället och ge otroliga fördelar för storföretag.
  Förlorare är folket där det blir total katastrof för många.

 2. Minns Olof Palme, Minns Anna Lindh.
  Nu har ännu ett fall skett där socialdemokrater får stå som skyldiga för nyliberaliseringen
  och det kaos den moderata allianspolitiken skapat.

  Själva drar sig denna makt sig undan lägger locket på och
  lever i sin värld.

  Läs. http://www.aftonbladet.se/nyheter/article17759542.ab

%d bloggare gillar detta: