Regeringens misslyckade arbetsmarknadspolitik


Martin Klepke och Tommy Öberg skriver i varsina artiklar om de problem som finns på den svenska arbetsmarknaden. Trots att arbetsutbudet ökar och att de arbetslösa blir allt fler ökar svårigheterna för arbetsgivare att personal med efterfrågad kompetens.

Martin och Tommy är överens om att de problem som finns på den svenska arbetsmarknaden har skapats av regeringens arbetsmarknadspolitik.

Martin skriver att …

När ett företag söker någon som kan sköta en maskin är det inte sänkt moms på mat som löser problemet, utan utbildning så att någon lär sig sköta maskinen.

Tommy skriver för sin del att …

Det växande arbetskraftsutbudet, att allt fler söker och vill ha jobb, borde rimligen underlätta för de delar av ekonomin som vill och kan expandera. Men sammansättningen av den armé som söker arbete har sannolikt förändrats de gångna åren – och det förklarar i sin tur de växande matchningsproblemen. Hand och handske passar illa.

Jag misstänker starkt att ansvarig minister knappast låter sig imponeras av de analyser som Martin och Tommy presenterat. Regeringen har lagt stor prestige i sina reformer om rabatterade sociala avgifter, halverad restaurangmoms etc.

Det kommer att krävas ett regeringsskifte för att få se några som helst betydande förändringar av den statliga arbetsmarknadspolitiken.

Fler som skrivit: Martin Moberg

Om Göran Johansson

En medelålders man boende i Eskilstuna. Jag är anställd som ombudsman på IF Metall Mälardalen. Gillar att tycka och tänka om fackliga och politiska frågor. Påstår dock inte att jag har facit på alla frågeställningar. Är organiserad socialdemokrat.

Publicerat på 31 oktober, 2013, i Arbetsmarknadspolitik, Fackliga frågor och märkt , , . Bokmärk permalänken. Kommentarer inaktiverade för Regeringens misslyckade arbetsmarknadspolitik.

Kommentarer inaktiverade.

%d bloggare gillar detta: