Svenska företag i en smutsig bransch


Organisationen Swedwatch visade under tisdagen i en rapport att de svenska kända företagen Scania, Volvo, Atlas Copco och Sandvik inte uppfyller grundläggande FN-krav. Enligt dessa är det varje företags ansvar att motverka risker i sin affärsverksamhet och att informera den närmaste omgivningen hur detta hanteras. Swedwatch visar i sin rapport …

… att de granskade svenska företagen brister vad gäller kommunikationen då de inte tillräckligt tydligt visar hur man identifierar och motverkar risker för negativ påverkan på mänskliga rättigheter inom platinaindustrin i Sydafrika. Som skäl uppger företagen att information inte kommuniceras externt på grund av kommersiell konfidentialitet.

Erland Lindkvist, chef på IF Metalls internationella enhet, säger i en kommentar att …

Företag sätter uppförandekoder i sina företag som blir mest som klyschor. Sen uppfyller man dem inte.

I sin verksamhet i Sverige berömmer sig företagen om att följa rimliga och invanda regler i förhållande till sin omgivning. De respekterar i  hög grad de fackliga spelregler som gäller i Sverige. Men det verkar tydligt att man inte helt lever som man lär.

Länkar: Aftonbladet ledare, SvD, SvD, di.se, SvD, Ekot, Kollega, da.se, Ingenjören, SvD, SvD

Om Göran Johansson

En medelålders man boende i Eskilstuna. Jag är anställd som ombudsman på IF Metall Mälardalen. Gillar att tycka och tänka om fackliga och politiska frågor. Påstår dock inte att jag har facit på alla frågeställningar. Är organiserad socialdemokrat.

Publicerat på 30 oktober, 2013, i Fackliga frågor, Rättvisemärkt. Bokmärk permalänken. Kommentarer inaktiverade för Svenska företag i en smutsig bransch.

Kommentarer inaktiverade.

%d bloggare gillar detta: