FN-resolution för personlig integritet


Det rapporteras att brasilianska och tyska diplomater tagit initiativ till att formulera en resolution i FN till förmån för personlig integritet på nätet. Jag förmodar att detta kommer som ett resultat av att USA påstås ha avlyssnat de två ländernas mäktigaste politiker.

Sedan den 11 september 2001 lever vi i en värld där USA vidtagit de kraftfullaste åtgärder för att i förväg avslöja hot mot dess intressen. De har i denna strävan tagit sig friheten att avlyssna nästan all världens kommunikation som sker över internet. Nu är ju USA knappast ensamma om att göra så.

Men det är intressant att sådana länder som annars hävdat personlig integritet och individens frihet och självständighet så snabbt omformulerat detta. Nu finns inte längre någon motsättning mellan dessa höga världen och en omfattande övervakning av egna och andra länders medborgare.

Först nu när demokratiska länders högsta politiska ledning misstänks ha avlyssnats reagerar samma länder med emfas emot USA. Men OK låt det då komma något gott ur detta. Det är ju alldeles utmärkt att man i FN agerar på detta.

Det är förstås alldeles otillständigt att makter på ett sådant sätt kan få övervaka alla människors kommunikation på det sätt som nu sker. Det kan ju uppstå något oroande ur denna syn på människor. De anses som skyldiga innan motsatsen eventuellt motbevisats.

Frågan är vilken påverkan denna syn får på den västerländska demokratin och vår omhuldade rätt att fritt uttrycka våra åsikter.

Låt oss hoppas att det initiativ som tagits inom FN-sfären kan vara ett första steg tillbaka till en rimligare ordning.

Länkar: dn.se, dn.se, SVT, dn.se, SvD, dn.se, dn.se, Ekot, dn.se, SvD, SvD, Ekot, SvD, Europaportalen

Fler som skrivit: Badlands Hyena

Annonser

About Göran Johansson

En medelålders man boende i Eskilstuna. Jag är anställd som ombudsman på IF Metall Mälardalen. Gillar att tycka och tänka om fackliga och politiska frågor. Påstår dock inte att jag har facit på alla frågeställningar. Är organiserad socialdemokrat.

Posted on 26 oktober, 2013, in Blandade funderingar, Politiska funderingar and tagged , , . Bookmark the permalink. Kommentarer inaktiverade för FN-resolution för personlig integritet.

Kommentarer inaktiverade.

%d bloggare gillar detta: