Ett ojämställt arbetsliv


Enligt en rapport, som Arbetsmiljöverket har beställt, drabbas kvinnor oftare av arbetsskador än män. Orsaken handlar inte om att kvinnor skulle vara fysiskt svagare än män. Orsaken är så enkel och drabbande att kvinnor utför de arbetsuppgifter som oftare leder till ohälsa. Kvinnor utför de mer repetitiva och handintensiva arbetsuppgifterna på arbetsplatserna, männen har andra arbetsuppgifter. Svend Erik Mathiassen, professor vid Högskolan i Gävle, säger

Det är alltså hur arbetet är organiserat som leder till ojämställd hälsa. Det finns inget starkt stöd för att biologiska skillnader mellan könen kan förklara att kvinnor drabbas mer av belastningsskador.

Ytterligare en orsak till att kvinnor oftare drabbas av ohälsa är den starkt uppdelade arbetsmarknaden. Det är betydligt vanligare att kvinnor arbetar inom vård, omsorg och service, arbeten som innehåller många tunga, repetitiva, och handintensiva moment samt mycket kontakt med människor. Monotont arbete är en viktig förklaring till att kvinnor har mer besvär i nacke, skuldror och armar.

Ytterligare en orsak till att kvinnor oftare drabbas av ohälsa är att de i högre grad har arbeten med psykosocial belastning, särskilt gäller detta i vårdyrken.

Det rapporten inte verkar prata om är att kvinnor samtidigt har svårare att få sin ohälsa klassad som arbetsskada. Det innebär att de i högre grad fastnar i långvarig sjukskrivning och får en sämre ekonomi. Män har lättare att få sin skador klassade som arbetsskada av Försäkringskassan vilket ger möjlighet till ekonomisk kompensation för inkomstförlust (livränta).

Förhoppningsvis kan den rapport som Arbetsmiljöverket initierat bidra till att förbättra forskningsläget gällande arbetssjukdomar. Läget idag innebär att det är svårare att få kvinnors ohälsa godkända som arbetsskada än när det gäller mäns.

Länkar: SvD, Ekot, Arbetsliv, dn.se, dn.se, di.se, Arbetet, da.se

Fler som skrivit: Martin Moberg

Om Göran Johansson

En medelålders man boende i Eskilstuna. Jag är anställd som ombudsman på IF Metall Mälardalen. Gillar att tycka och tänka om fackliga och politiska frågor. Påstår dock inte att jag har facit på alla frågeställningar. Är organiserad socialdemokrat.

Publicerat på 25 oktober, 2013, i Arbetsmarknadspolitik, Fackliga frågor, Jämställdhet och märkt , , , . Bokmärk permalänken. 8 kommentarer.

 1. Hur kan det då komma sig att 99% av alla arbetsplatsolyckor med dödlig utgång drabbar män? Är det jämställt?

 2. Poängen är att det börjar bli lite tröttsamt med alla dessa ”kvinnor drabbas värst” artiklar. Bevisligen drabbas inte kvinnor värst av allvarliga olyckor i arbetet. Det gör männen.

  • Göran Johansson

   Män drabbas måhända mest av allvarliga olyckor som leder till dödsfall. Kvinnor har de arbeten som oftare leder till arbetsolyckor. Det är ett fakta och det var det jag skrev om. Vad är problemet med det?

 3. Du har fel. Olyckor på arbetet drabbar nästan uteslutande män. Kvinnor drabbas dock oftare av förslitningsskador och diffusa symptom. Låt oss avsluta diskussionen därmed…

 4. Det skulle också vara intressant att se i en sådan undersökning, hur dom undersökta kvinnorna hanterar sin kropp utanför jobbet. Jag vill inte föringa det faktum att kvinnor får belastningsskador i större utsträckning än män, dock kan man inte borse från hur personerna hanterar sin kropp utanför jobbet.
  Hur många kvinnor bär sina axelremsväskor i armvecket med böjd arm? Jag som storväxt man utan problem med rygg och nacke, bär inte på det sättet någon längre sträcka utan att känna av den felaktiga belastningen.
  Hur många kvinnor går i högklackat eller andra typer av skor som inte är bra för kroppen? Spänd körställning bakom ratten i bilen? osv.
  En tanke bara

 1. Ping: Tidsgränserna i sjukförsäkringen är kontraproduktiva! | LO Bloggen

%d bloggare gillar detta: