En ny, modern och hållbar arbetslinje


Presenterar LO:s arbetslinje

Under onsdagen presenterade LO en rapport betitlad ”Vingarnas trygghet i en modern och hållbar arbetslinje”. I rapporten beskriver organisationen sina tankar om en modernare arbetslinje. De sätter den i motsats till den arbetsmarknadspolitik som den borgerliga regeringen har presterat. I det debattinlägg som presenterade LO:s tankar säger man …

Vår arbetslinje är modern därför att den satsar på det goda, utvecklande och välbetalda arbetet och det livslånga lärandet. Den är hållbar därför att den stärker individen, ökar jämställdheten och minskar klyftorna i samhället. Den är därmed både förebyggande och stödjande. Den avvisar att arbetslösa ska förmås acceptera lägre löner och otrygga anställningar med sämre arbetsvillkor och små utvecklingsmöjligheter för att få jobb. Trygghet står inte i konflikt med förnyelse eller vilja att arbeta och utvecklas.

LO vill se fem försvarslinjer mot arbetslösheten:

  • Det goda och hållbara arbetet ger löntagarna förutsättningar att möta arbetslivets krav och förändringar.
  • Gymnasieskolans kvalitet och resultat avgör hur hög sysselsättningen kan bli utan stora inkomstskillnader.
  • Goda möjligheter till arbetsmarknadsutbildning ger arbetslösa förutsättningar att möta kraven på dagens och morgondagens arbetsmarknad.
  • Ekonomisk trygghet vid arbetslöshet stärker den moderna och hållbara arbetslinjen.
  • Fler och bättre insatser för arbetslösa som har som har en särskilt svår arbetslöshetssituation.

Förslagen verkar ligga väl i linje med vad de fackliga organisationerna inom LO brukar stå för. LO vill ha en betydligt aktivare arbetsmarknadspolitik än den passiva som den borgerliga regeringen står för. LO:s idéer står även för en mycket mer positiv syn på människors möjligheter och vilja att utvecklas och att skaffa sig ett gott liv. Politiken måste kunna understödja denna strävan.

Som jag ser det står regeringen för en betydligt mörkare syn på människorna. De ser hellre verktygen morot och piska som de huvudsakliga metoderna att förmå människor att skaffa sig arbete. De har heller inget emot att dela upp arbetsmarknaden i vinnare och förlorare.

Sverige behöver verkligen en annan och aktivare arbetsmarknadspolitik. LO:s rapport är i det avseendet ett viktigt inlägg i debatten.

Länkar: SvD, Arbetet, Ekot, di.se

Fler som skrivit: Helle Klein, Martin Moberg, Martin Moberg, Badlands Hyena, Leine Johansson

Om Göran Johansson

En medelålders man boende i Eskilstuna. Jag är anställd som ombudsman på IF Metall Mälardalen. Gillar att tycka och tänka om fackliga och politiska frågor. Påstår dock inte att jag har facit på alla frågeställningar. Är organiserad socialdemokrat.

Publicerat på 24 oktober, 2013, i Arbetsmarknadspolitik, Fackliga frågor och märkt , , , . Bokmärk permalänken. Kommentarer inaktiverade för En ny, modern och hållbar arbetslinje.

Kommentarer inaktiverade.

%d bloggare gillar detta: