Stopp för utbildning i fas 3!


Arbetsförmedlingen har beslutat att sätta stopp för ytterligare utbildningsinsatser för deltagare i den tredje fasen av Jobb- och utvecklingsgarantin. De medel – 128 Mkr – som regeringen i sin nåd låtit avsätta för deltagarna i denna arbetsmarknadspolitiska åtgärd är slut.

När fas 3 infördes fanns det överhuvudtaget inga som helst möjligheter att ge utbildning till deltagarna. Efter att kritiken emot detta ökat valde den borgerliga regeringen att kasta in handduken och tillåta en möjlighet till utbildning. Villkoren var att en sådan åtgärd skulle leda till ett arbete. Då kraven var ganska hårt satta tyckte väl regeringen att man inte behövde ta i när det gällde att allokera medel för sådana utbildningar.

Nu visar det sig att de anställda på Arbetsförmedlingen har varit mer generösa än vad regeringen tänkt sig. De avsatta medlen har nämligen förbrukats i snabbare takt än förutsett. För att hålla sig inom de ekonomiska ramar som regeringen har bestämt tvärbromsar Arbetsförmedlingen alla insatser gällande utbildningar till deltagare i fas 3.

Om inte annat så visar detta att den detaljstyrning som den borgerliga regeringen har ålagt arbetsmarknadspolitiken. Här råder herrans tukt och förmaning och gud nåde den som kliver utanför ramarna.

Allra som ödmjukast har Arbetsförmedlingen ansökt om ytterligare en skärv för att kunna ge fler deltagare utbildningsinsats. Vi får väl se hur arbetsmarknadsministern svarar på myndighetens hemställan.

Länkar: dn.se, dagens arena, Arbetet, Arbetet, di.se, dagens arena, ka.se

Fler som skrivit: Alliansfritt Sverige, Martin Moberg, Martin Moberg, Leine Johansson

Annonser

About Göran Johansson

En medelålders man boende i Eskilstuna. Jag är anställd som ombudsman på IF Metall Mälardalen. Gillar att tycka och tänka om fackliga och politiska frågor. Påstår dock inte att jag har facit på alla frågeställningar. Är organiserad socialdemokrat.

Posted on 23 oktober, 2013, in Arbetsmarknadspolitik, Fackliga frågor and tagged , , , . Bookmark the permalink. Kommentarer inaktiverade för Stopp för utbildning i fas 3!.

Kommentarer inaktiverade.

%d bloggare gillar detta: