En allmän omställningsförsäkring


Företrädare för Miljöpartiet och arbetsgivarorganisationen har fått en gemensam debattartikel publicerad. De föreslår införandet av en allmän omställningsförsäkring för de personer som inte omfattas av de idag gällande försäkringarna för arbetslöshet och sjukdom.

Debattörerna menar i sitt inlägg att dagens försäkringssystem inte helt och fullt fångar upp de som arbetar på dagens arbetsmarknad. Onekligen finns det något i det argumentet. De hårdare kraven i arbetslöshetsförsäkringen har gjort det svårare för ungdomar med många och korta anställningar att kvalificera sig för de villkor som finns i försäkringen. Det har gjort att många väljer bort medlemskap i en arbetslöshetskassa.

Vidare har förändringarna i sjukförsäkringen gjort att många människor har blivit utförsäkrade från socialförsäkringssystemet och fått gå till kommunernas försörjningsstödskontor.

Vad debattörerna presenterar är en högst sketchartad presentation av en ny försäkring. Det gör det svårt att säga vare sig bu eller bä till det man presenterat. De hoppas dock ge ny energi till diskussionerna inom den parlamentariska socialförsäkringsutredningen.

Miljöpartiets och Almegas tankar behöver konkretiseras högst betydligt för att kunna få något djupare inslag i den gällande debatten. Jag vet inte om de kommer att lyckas med sitt uppsåt. Låsningarna är allt för hårda inom den parlamentariska socialförsäkringsutredningen. Det är inte troligt att något kommer att ske innan nästa års allmänna val. Moderaterna kommer att låsa alla förändringar av arbetslöshetsförsäkringen och motsättningarna vad gäller sjukförsäkringen är knappast möjliga att överbrygga.

Det känns inte som om tajmingen för publicerandet av detta gemensamma debattinlägg var det allra bästa. Risken/chansen är uppenbar att inlägget försvinner utan att lämna djupare spår i debatten.

Länkar: SvD, dn.se, Arbetet

Fler som skrivit: Mikael Dubois

Annonser

About Göran Johansson

En medelålders man boende i Eskilstuna. Jag är anställd som ombudsman på IF Metall Mälardalen. Gillar att tycka och tänka om fackliga och politiska frågor. Påstår dock inte att jag har facit på alla frågeställningar. Är organiserad socialdemokrat.

Posted on 23 oktober, 2013, in Fackliga frågor, Socialförsäkringsfrågor and tagged , , , . Bookmark the permalink. Kommentarer inaktiverade för En allmän omställningsförsäkring.

Kommentarer inaktiverade.

%d bloggare gillar detta: