Arbetslösa göms i statistiken


Ungdomsarbetslöshet finns ju knappt …

I helgen kritiserade Moderaterna hur man redovisar siffrorna för ungdomars arbetslöshet. Hr. partisekreterare Kent Person sade till den lyssnande presskåren att …

Tittar vi på SCB:s siffror så säger de att det är 92 procent av ungdomarna som är i jobb eller utbildning. Den där 25-procentssiffran som brukar föras fram, där ingår många som studerar på högskola och universitet. Gör inte det till ett samhällsproblem att dem söker ett extraknäck för att finansiera sina studier. Det är i grunden bra.

Det är klart att man alltid kan diskutera hur sådant ska redovisas. Det som är intressant är att inför valet 2006 hade Moderaterna inga sådana dubier. Nu, när samma beräkningsgrund kan användas emot dem, är det förstås inte lika skoj att använda samma system som EU-länderna använder.

Fast nu kommer ett visst svar på tal från LO. De har låtit SCB granska vilka de ”heltidsstuderande arbetslösa” är i den officiella statistiken. LO verkar ha hittat något intressant. Det visar sig att de heltidsstuderande arbetslösa huvudsakligen består av tre delgrupper. Den största gruppen är de arbetslösa som deltar i arbetsmarknadspolitiska program, sammanlagt 46 000 personer. Därefter kommer ungdomar i grundskola eller gymnasieskolan, 37 000 personer och slutligen högskolestudenter, 24 000 personer. LO-ekonomen Torbjörn Hållö säger i ett pressmeddelande att …

Att gruppen ”heltidsstuderande arbetslösa” under de senaste åren vuxit mycket kraftigt beror på att deltagarna i arbetsmarknadspolitiska program blivit betydligt fler, inte på att fler gymnasieungdomar söker jobb.

Jamen dåså …

… då ska vi kanske fortsätta att redovisa ungdomars arbetslöshet på det brukliga sättet – trots Moderaternas uppenbara ovilja!

LO:s siffror visar att den borgerliga arbetsmarknaden har misslyckats!

Länkar: SvD, dagens arena, di.se, dn.se, Arbetet

Fler som skrivit: Martin Moberg, Alliansfritt SverigeAlliansfritt Sverige

Annonser

Om Göran Johansson

En medelålders man boende i Eskilstuna. Jag är anställd som ombudsman på IF Metall Mälardalen. Gillar att tycka och tänka om fackliga och politiska frågor. Påstår dock inte att jag har facit på alla frågeställningar. Är organiserad socialdemokrat.

Publicerat på 23 oktober, 2013, i Arbetsmarknadspolitik, Fackliga frågor och märkt , , , . Bokmärk permalänken. Kommentarer inaktiverade för Arbetslösa göms i statistiken.

Kommentarer inaktiverade.

%d bloggare gillar detta: