Om handel med arbetstillstånd


Jo, men det ska nog komma regler …

P1 Kaliber berättar i ett inslag om hur det förekommer handel med arbetstillstånd. Ett arbetstillstånd kan kosta upp till 100.000 kronor. De konstaterar vidare i programmet att det verkar vanligt att lönerna ligger långt under kollektivavtalsenlig nivå. Det verkar som om det är vanligt att lönen motsvarar 1.000 dollar.

Det är ju inte första gången som media rapporterar om liknande problem i andra branscher. Det verkar vara vanligast med sådant fusk i branscher som redan betraktas som låglönebranscher. Hotell och restaurangfacket har ju vid de uppföljningar de genomfört funnit en hel del oegentligheter.

Den borgerliga regeringens förmenta syfte med att förenkla utfärdandet av arbetstillstånd var att öka inflödet av kvalificerad arbetskraft (gärna ingenjörer). Reformen har väl delvis uppnått sitt syfte. Borgerliga ministrar kan stolt meddela att många kvalificerade ingenjörer har kommit till Sverige. Men de är en minoritet. De flesta arbetstillstånden har utfärdats till andra branscher. I våras skrev DN att …

… två av tre arbetstillstånd för arbetskraftsinvandrare från länder utanför EU/EES i dag återfinns i branscher där Sverige inte lider av någon allmän arbetskraftsbrist, till exempel i gatukök, pizzerior, krogar samt städföretag. För städare, köks- och restaurangpersonal råder tvärtom en mycket stor konkurrens om jobben på den svenska arbetsmarknaden.

Regeringspartierna har tillsammans med Miljöpartiet förhandlat förhandlat fram vissa justeringar av lagen. Andreas Ollinen politiskt sakkunnig hos migrationsminister Tobias Billström, säger att det …

… är inte bara efterkontroller, det innebär också en möjlighet att få tillgång till andra myndigheters register. Det är också en straffsanktionerad skyldighet för arbetsgivare att anmäla arbetsvillkor. Det är också en utökad information till arbetstagaren.

Flera fackliga organisationer har föreslagit att anställningserbjudandet ska få bindande status. Men något sådant är inte regeringen beredd att föreslå. Det är synd!

Länkar: Ekot, Kaliber, di.se, SVT, Ekot

Om Göran Johansson

En medelålders man boende i Eskilstuna. Jag är anställd som ombudsman på IF Metall Mälardalen. Gillar att tycka och tänka om fackliga och politiska frågor. Påstår dock inte att jag har facit på alla frågeställningar. Är organiserad socialdemokrat.

Publicerat på 21 oktober, 2013, i Arbetsmarknadspolitik, Fackliga frågor och märkt , , . Bokmärk permalänken. Kommentarer inaktiverade för Om handel med arbetstillstånd.

Kommentarer inaktiverade.

%d bloggare gillar detta: