Om tvångsvård i hemmet


Gertrud Sigurdsen har på DN Debatt skrivit ett starkt inlägg om sin situation som äldre med försämrad hälsa. Genom att utgå från de vackra orden i Socialtjänstlagen och Stockholms kommun riktlinjer för äldreomsorgen sätter hon dessa i motsats till hennes (och andras) verklighet.

Lagen säger att ”… äldre personer får leva ett värdigt liv och känna välbefinnande” och att äldre ska så långt det är möjligt ”… välja kunna välja när och hur stöd och hjälp i boendet och annan lättåtkomlig service ska ges.”

Stockholms kommun säger att ”Äldreomsorgen i Stockholms stad ska präglas av självbestämmande, individualisering och valfrihet …”. Gertrud säger att …

I verkligheten tillämpar Stockholms kommun, och säkert även andra kommuner, något jag skulle vilja kalla tvångsvård i hemmet, som knappast är förenligt med socialtjänstlagen. Men det är förmodligen billigast för kommunen. Upp till kamp för en human äldreomsorg. Jag ska kämpa så länge jag orkar.

Gertruds inlägg ställer viktiga frågor om hur omsorgen om de äldre ska se ut. Det framgår av inlägget att Gertrud är en person som inte bara kommer att lägga sig ned och ge upp. Det kan ju till och med leda till att hennes situation blir till det bättre.

Risken med ökad resursbrist och åtstramning inom detta område är att de personer som redan är svagast (och kanske) har störst behov riskerar att straffas när inte resurserna räcker till alla. Men samtidigt har vi nu en lagstiftning som i teorin ska säkerställa att alla får sin omsorg på lika villkor efter individuella behov.

Så vitt jag ser det har vi två val att göra:

  • Vi ser till att äldreomsorgen får de resurser som behövs för att säkerställa lagens syfte, eller
  • Tar konskekvenserna av minskade resurser genom ändrad lagstiftning.

Det enda rimliga är ju att se till att alla som behöver det får den omsorg som de behöver efter de individuella behov och (inom rimlighetens gräns) de övriga val man har.

Just nu känns det som om vi försöker upprätthålla myten om att vi har alla de resurser som krävs.

Länkar: DN Debatt, Ekot, SvD, Vårdfokus

Annonser

About Göran Johansson

En medelålders man boende i Eskilstuna. Jag är anställd som ombudsman på IF Metall Mälardalen. Gillar att tycka och tänka om fackliga och politiska frågor. Påstår dock inte att jag har facit på alla frågeställningar. Är organiserad socialdemokrat.

Posted on 19 oktober, 2013, in Politiska funderingar and tagged , . Bookmark the permalink. Kommentarer inaktiverade för Om tvångsvård i hemmet.

Kommentarer inaktiverade.

%d bloggare gillar detta: