Någon gång måste man ju få börja sitt vuxna liv


Moderaterna har vid sin stämma beslutat att verka för att förlänga tiden som man kan vara provanställd från 6 till 12 månader.

Elisabeth Svantesson, arbetsmarknadsminister, hoppas att en sådan åtgärd ska göra det lättare för ungdomar och utrikesfödda (och andra som har svårt att ta sig in på arbetsmarknaden) att hitta ett arbete.

KO:s ordförande Karl-Petter Thorwaldsson sågar förslaget jäms med fotknölarna. Han säger att …

Nu är ungdomarna nästan 30 år innan de får sin första fasta anställning. Någon gång måste man ju få börja sitt vuxna liv.  Det här är ett steg i helt fel riktning.

Även från TCO kommer det kritiska synpunkter på beslutet. De tror att förslaget kommer att drabba alla på arbetsmarknaden och minska rörligheten på den.

Förslaget kommer inte att bidra till att göra det enklare för ungdomar att få arbete. Som Karl-Petter påpekar i artikeln så har arbetsgivare redan stora möjligheter att anställa på ett flexibelt sätt. Det är till och med så enkelt att EU-kommissionen överväger att stämma Sverige inför EU-domstolen för brott mot visstidsdirektivet.

Men det är tydligt att Moderaterna inte låter sig imponeras av sådant.

Länkar: Ekot, di.se, di.se, ka.se, ka.se, Arbetet

Fler som skrivit: Martin Moberg, Samuel Engblom, Patrik Renfors

Annonser

About Göran Johansson

En medelålders man boende i Eskilstuna. Jag är anställd som ombudsman på IF Metall Mälardalen. Gillar att tycka och tänka om fackliga och politiska frågor. Påstår dock inte att jag har facit på alla frågeställningar. Är organiserad socialdemokrat.

Posted on 19 oktober, 2013, in Arbetsmarknadspolitik, Fackliga frågor and tagged , . Bookmark the permalink. Kommentarer inaktiverade för Någon gång måste man ju få börja sitt vuxna liv.

Kommentarer inaktiverade.

%d bloggare gillar detta: