Höj taket i a-kassan!


Höj taket!

TCO-tidningen rapporterar att Lars Calmfors, respekterad som frispråkig nationalekonom, anser att taket för högsta ersättning i arbetslöshetsförsäkringen borde höjas rejält. Han säger till tidningen att …

Min personliga värdering är att vi har kommit ned för lågt vad gäller ersättningsgraden nu. Taket i a-kassan ligger nu mycket lägre i förhållande till lönerna än tidigare. Det ger enligt mina värderingar löntagarna ett allt för dåligt försäkringsskydd vid arbetslöshet.

Det borde ske en ordentlig uppräkning och man borde indexera taket till lönerna att ersättningsgarden inte urholkas. Det tycker jag absolut.

Vidare förespråkar han en modell där ersättningen är högre i början av arbetslöshetsperioden och sedan trappas ned. Ungefär såsom socialdemokraternas förslag till en reformerad arbetslöshetsförsäkring ser ut.

Lars är vidare kritisk till utvecklingen med att vissa fackförbund skaffat sig egna inkomstförsäkringar. Han menar att det innebär en privatisering av arbetslöshetsförsäkringen och att man bakvägen behåller de differentierade arbetslöshetsavgifterna i a-kassan.

Annonser

About Göran Johansson

En medelålders man boende i Eskilstuna. Jag är anställd som ombudsman på IF Metall Mälardalen. Gillar att tycka och tänka om fackliga och politiska frågor. Påstår dock inte att jag har facit på alla frågeställningar. Är organiserad socialdemokrat.

Posted on 18 oktober, 2013, in Fackliga frågor, Socialförsäkringsfrågor and tagged , , . Bookmark the permalink. 1 kommentar.

  1. ”Vidare förespråkar han en modell där ersättningen är högre i början av arbetslöshetsperioden och sedan trappas ned.”

    Borde väl vara precis tvärtom , det är lätt därmed för de som snabbt får jobb säga att a-kassan är för bra. Detta när de aldrig hinner känna av en sämre a-kassa.

    Nä höj a-kassan ju längre du är arbetslös istället.
    Sedan bör även förtidspensioneringar återkomma.
    Idag får många aldrig nåt jobb sådant ska kosta samhället anser jag.

%d bloggare gillar detta: