Döden på jobbet


Journalisten på tidningen Arbetarskydd, Elinor Torp, har skrivit en uppmärksammad bok ”Döden på jobbet”. Boken berättar om den allvarliga olycka som skedde på företaget Nordkalk i Luleå. En ung människa avled till följd av olyckan och en annan ung människa, Gustaf Seppelin Solli, fick allvarliga skador. Kristian Lundberg skriver i Aftonbladet om att Elinor skrivit

… en av de viktigaste reportageböcker som jag har läst på mycket länge, okonstlat och utan övertoner driver hon reportaget fram mot den obönhörliga slutsatsen: Det har skett ett ideologiskt skifte bakom ryggen på oss där vi förvandlats från arbetande människor till objekt där man kan räkna med att en eller annan går under eller förolyckas. Allt sker i namn av en valfrihet där vi aldrig givits mandat att välja.

Boken berättar om det nya arbetsliv där unga människor arbetar i entreprenadföretag där man inte alltid gör adekvata riskanalyser inför riskfulla arbeten. Arbetsmiljöverket har konstaterat att ungdomar som arbetar inom bemanningsbranschen oftare utsätts för olyckor på arbetsplatsen. Det finns också en tendens till fler allvarliga olyckor.

Vi har idag en arbetsmarknad med allt fler otrygga och korta anställningar. Ungdomar som lyckats få sig ett arbete accepterar väldigt mycket för att inte riskera att förlora det arbete man fått. Samtidigt med denna utveckling valde den borgerliga regeringen att lägga ned Arbetslivsinstitutet (som forskade om arbetsmarknadsfrågor) och att kraftigt minska de statliga anslagen till Arbetsmiljöverket.

Jag blir oerhört bedrövad att läsa om att det skett ytterligare allvarlig arbetsplatsolycka på SSAB:s område i Luleå. Två personer har avlidit i den olycka som skedde igår. Männen arbetade för ett företag som utförde arbete åt SSAB. Jag delar den åsikt som IF Metalls förbundsordförande ger uttryck för i media. Han säger att …

SSAB har det moraliska ansvaret, även om underentreprenörer är engagerade. Företaget har misslyckats med det förebyggande arbetsmiljöarbetet, som man har ansvar för enligt lag.

Den borgerliga regeringen kan inte längre gömma huvudet i sanden när det gäller förhållanden på de svenska arbetsplatserna. Det handlar inte bara om att antalet allvarliga olyckor har ökat. Det handlar även om att allt fler människor blir sjukskrivna. Det går inte att komma ifrån tanken att det handlar om att förhållandena på arbetsplatserna har blivit allt hårdare.

Länkar: Arbetet, Aftonbladet kultur, Aftonbladet ledare, Ekot, da.se, da.se, Arbetsliv, di.se, dn.se, SvD, di.se, Arbetarskydd, SvD, Aftonbladet ledare, Arbetet, SvD, di.se, Ekot

Fler som skrivit: Helle Klein, Leine Johansson

Om Göran Johansson

En medelålders man boende i Eskilstuna. Jag är anställd som ombudsman på IF Metall Mälardalen. Gillar att tycka och tänka om fackliga och politiska frågor. Påstår dock inte att jag har facit på alla frågeställningar. Är organiserad socialdemokrat.

Publicerat på 18 oktober, 2013, i Arbetsmarknadspolitik, Fackliga frågor, Politiska funderingar och märkt , , . Bokmärk permalänken. 2 kommentarer.

  1. Det är inte bara döden på jobbet som ökat sedan alliansen kom i makt.
    Det är även utanför jobbet när sjuka, arbetslösa, utförsäkras, och de sociala skydden är nedmonterade.

    Hur många liv denna allians helt i onödan är skyldig till är omöjligt veta. För hur ska de som tagit livet av sig för att man fått beskedet att några mer pengar som sjuk eller arbetslös får du inte.
    När ska de döda börja tala?

  1. Ping: Dagen jag kunde dött på jobbet | Röda Berget

%d bloggare gillar detta: