Rehabiliteringkedjan har misslyckats


Under tisdagen rapporterades det om att sjuktalen har ökat till den grad att de är ungefär lika höga idag som 2008. Det innebär att sjuktalen är på samma nivå som när den borgerliga regeringens reformer av sjukförsäkringen sjösattes.

Ulf Kristersson, socialförsäkringsminister (M), hävdar att den publicerade statistiken inte visar att rehabiliteringskedjan misslyckats. De är den korta sjukskrivningen som har ökat – inte de långa som man ville komma åt.

Jag hävdar att regeringen har misslyckats med sin reform. De långa sjukskrivningarna hade börjat minska flera år innan den borgerliga regeringen tillträdde 2006. De genomförde en reform för att komma till rätta med ett problem som inte längre fanns. Det innebär att den enda kvarvarande orsaken till reformerna handlade om att finansiera jobbskatteavdragen.

Nu står Anders Borg där med en sjukförsäkring som kostar allt mer. Den borgerliga regeringen står utan idéer för att komma åt sjuktalen. De förvärrar snarare situationen genom att undanhålla stora medel från företagshälsovården. Det blir allt mer tydligt att den sittande regeringen har kommit till vägs ände.

Länkar: Ekot, dagens arena, Ekot, SVT, TCO-tidningen, Kollega, Arbetet

Fler som skrivit: Peter Johansson, Martin Moberg

Om Göran Johansson

En medelålders man boende i Eskilstuna. Jag är anställd som ombudsman på IF Metall Mälardalen. Gillar att tycka och tänka om fackliga och politiska frågor. Påstår dock inte att jag har facit på alla frågeställningar. Är organiserad socialdemokrat.

Publicerat på 16 oktober, 2013, i Politiska funderingar, Socialförsäkringsfrågor och märkt , , . Bokmärk permalänken. Kommentarer inaktiverade för Rehabiliteringkedjan har misslyckats.

Kommentarer inaktiverade.

%d bloggare gillar detta: