Stundande skattehöjningar


Kommunerna vill ha mer pengar!

Den borgerliga regeringen presenterade för en tid sedan leende och med glatt humör att de vill införa ett femte jobbskatteavdrag. Eftersom de har en riksdagsmajoritet bakom sig för detta förslag kommer det att genomföras. Därmed hoppas de borgerliga partierna att denna gudagåva ska öka möjligheterna för alliansen att vinna kommande val.

För några dagar sedan strödde dock ekonomerna från Sveriges kommuner och landsting (SKL) grovt salt i det nationalekonomiska såret. De presenterade nämligen en rapport som visar att kommunerna och landstingen står inför omfattande ekonomiska utmaningar och satsningar på den offentliga välfärden.

Dessa måste på något sätt finansieras – antingen genom ökade statliga bidrag, höjda kommunalskatter, besparingar eller en kombination av detta. De utgifter de står inför motsvarar en höjning av kommunalskatten med en (1) krona, motsvarande omkring 25 miljarder kronor.

Problemet för kommande finansministrar är att statens skattkista, enligt de prognoser som tidigare presenterats, kommer att eka allt mer tom från 2015 och några år framåt. Artikelförfattaren skriver att …

… I praktiken gör SKL antagandet att Anders Borg på något sätt lyckas skjuta till 18 miljarder i ökade statsbidrag och att skattehöjningar bidrar med resterande behov på omkring 7 miljarder, motsvarande ett höjt kommunalskattetryck med omkring 30 öre.

Regeringen väljer att göra en kortsiktig satsning på minskad skatt i förhoppningen att bli återvalda. Den finansminister som blir vald efter valet 2014 står inför ekonomiskt bistrare beslut när det gäller 2014 års budgetproposition.

Länkar: di.se, SvD, SVT, dn.se, Ekot, Ekot, SvD

Fler som skrivit: Monica Green, Alliansfritt SverigeAlliansfritt Sverige, Martin Moberg

About Göran Johansson

En medelålders man boende i Eskilstuna. Jag är anställd som ombudsman på IF Metall Mälardalen. Gillar att tycka och tänka om fackliga och politiska frågor. Påstår dock inte att jag har facit på alla frågeställningar. Är organiserad socialdemokrat.

Posted on 15 oktober, 2013, in Politiska funderingar and tagged , , , . Bookmark the permalink. 2 kommentarer.

  1. Klart vi måste börja betala alla lycksökare som kommer hit. Konstigt om dom hundratusentals kunde leva på ingenting.

%d bloggare gillar detta: