En uppläxad svensk skola


Svenska Dagbladet rapporterar om en norsk jämförande studie av hur man använder läxor i Finland, Norge och Sverige. De har funnit att man i Finland har ett betydligt bättre arbetssätt än i norska och svenska skolor. Tidningen skriver att i Finland tar lärarna med läxan i undervisningen: den diskuteras i klassrummet och eleverna får själva rätta läxan.

Liv Sissel Grønmo, första amanuens vid Institutt för lærerutdanning og skoleforskning på universitetet i Oslo, säger att …

Det finns många teorier kring varför Finland lyckas bättre, men det vi ser i våra data är framför allt skillnader i uppföljningen av läxorna. I Finland används läxorna aktivt i klassrummet för att öka lärandet, det är en markant skillnad mot i Sverige och Norge.

Det är uppenbart att den svenska skolan, trots den borgerliga regeringens reformiver, fortfarande har stora problem. Förhoppningsvis ska undersökningar, som den norska, bidra till att förändra situationen.

Länkar: SvD, SvD, SvD, SvD, dn.se, dn.se, SVT, Ekot, SvD, dn.se, SvD

Annonser

About Göran Johansson

En medelålders man boende i Eskilstuna. Jag är anställd som ombudsman på IF Metall Mälardalen. Gillar att tycka och tänka om fackliga och politiska frågor. Påstår dock inte att jag har facit på alla frågeställningar. Är organiserad socialdemokrat.

Posted on 15 oktober, 2013, in Politiska funderingar and tagged , , . Bookmark the permalink. Kommentarer inaktiverade för En uppläxad svensk skola.

Kommentarer inaktiverade.

%d bloggare gillar detta: