Fler kan få sjukersättning (sjukpension)


Högsta förvaltningsdomstolen har tagit ställning i en fråga som berör sjukförsäkringen. Utslaget innebär ett tydliggörande av vilka personer som kan tillerkännas sjukersättning (tidigare kallat sjukpension). Domen innebär att ”tidigare sjukhistorik, särskilt om den har varit lång, har en stor betydelse för att avgöra om man har rätt till sjukersättning”.

Magnus Eriksson, förbundsjurist vid LO-TCO Rättskydd, säger till Ekot att …

Det finns till och med tidigare domar som säger att vissa sjukdomsbesvär aldrig kan ge rätt till sjukersättning, och det är klargjort nu att diagnoserna i sig är inte avgörande. Och vi har ju upplevt att personer med smärtbesvär  och psykiska sjukdomar har haft svårare att få igenom sin sjukersättning. Och det tycker jag har blivit en generösare bedömning i den här domen.

Sedan den borgerliga majoriteten i Riksdagen beslutade om förändringar i sjukförsäkringen har det rått oklarhet i hur man ska tolka lagen och de förändrade reglerna. Det har nu efter några år börjat komma utslag i högsta rätt som tolkar lagstiftningen. I flera fall har utslagen gått emot Försäkringskassans tolkning av lagen.

Jag utgår nu ifrån att Försäkringskassan omgående formulerar om sina interna regler och praxis för bedömning av hur rätten till sjukersättning ska bedömas. Det ska vidare bli intressant att följa de politiska slutsatserna av domstolens utslag. Kommer man att acceptera de bedömningar som gjorts eller kommer man att vidta justeringar av lagens bestämmelser.

Länkar: Ekot, Arbetet, da,se

Fler som skrivit: Martin Moberg, Markus Mattila

Annonser

About Göran Johansson

En medelålders man boende i Eskilstuna. Jag är anställd som ombudsman på IF Metall Mälardalen. Gillar att tycka och tänka om fackliga och politiska frågor. Påstår dock inte att jag har facit på alla frågeställningar. Är organiserad socialdemokrat.

Posted on 14 oktober, 2013, in Fackliga frågor, Politiska funderingar, Socialförsäkringsfrågor and tagged , . Bookmark the permalink. 1 kommentar.

 1. Under tiden detta sabotage skett mot sjuka. har Regering plundrat AFA-försäkringen delat ut det till Landstingen så bättre bemedlade ska slippa undan skatt.
  Detta samtidigt som de som berörts i många fall blivit plundrade på sitt ögande innan de fått underkasta sig socialbidrag.

  Jag tycker både sabotaget mot a-kassan, sjukförsäkringen och applåderna i riksdagen visar att Alliansen har förtroendevalda politiker som kort sagt är onda.
  Ondskan finns kom ihåg det.
  Kolla Helena Rivieres blick och hennes insändare .
  De visar hur en ond, hatisk människa tänker.

  Jag litar ej heller på Reinfeldt, vad hans innersta tankar är om sjuka, arbetslösa. är det nog bra slippa veta.
  Dock kan man utläsa lite när man hört hans tal hans bok, hans attityd helt enkelt.
  Blicken ser ond ut.
  Jag hittar faktiskt ingen empati hos Reinfeldt.
  Inte det minsta.

%d bloggare gillar detta: