Att urskulda ett kungligt förflutet


Johan Åsard

Det har under ett par års tid debatterats kring släktingar till den kungliga familjen och deras mindre smickrande inställning till den tyska nazismen. Det är ingen hemlighet att kungens förfader Gustav V var tydligt positiv till Tyskland under 1930- och 1940-talen. Även andra släktingar inom kungens tyska släkt har beslagits med sympatier för den rådande politiska ledningen i Nazityskland.

I en nyutkommen bok diskuteras hur drottningen utrett sin fars agerande under nazisttiden i Tyskland. Särskilt granskas huruvida han utnyttjade situationen när de tyska judarna avlövades inflytande och förmögenheter.

Såväl kungen som drottningen har agerat på ett sådant sätt att man viljat förminska sina släktingars agerande och motiv. Det är måhända mänskligt att agera på ett sådant sätt. I boken blottlägger Johan Åsard ”spelet bakom kulisserna, när Sveriges drottning utnyttjar allt sitt inflytande för att bekämpa den journalistiska granskningen av hennes faders affärer.”

I en krönika skriver Henrik Arnstad om hur kungen och drottningen agerat när det gäller deras släktingar. I stället för att göra upp med deras släktingars förflutna väljer de att förminska och nästan förneka deras ställningstaganden. Eftersom det handlar om statschefens familj kommer de nästan undan med detta.

Det är klart att kungen och drottningen inte har någon skuld för hur deras nära släktingar agerat och vilka ställningstaganden de har tagit. Men de har ansvar för hur de hanterat den sanning som kommit fram i efterhand. Henrik menar att kungens agerande är värre än det som drottningen visat upp när det gäller hans morfar – hertig Karl Edvard av Sachsen-Coburg-­Gotha. Han var en hängiven nazist som tidigt deklarerade sina domäner ”judenfrei”. Henrik skriver att …

… kungen kommer undan med det, i skuggan av Silvia, och det är upp­rörande. Fast historien bakom kungens otäcka historiesyn utgör en helt annan bok än den som Åsard har skrivit. ­Sammantaget visar dock alltihop vilken antidemokratisk kvarleva vårt land obegripligt nog fortfarande dras med; en fläck på Sveriges banér som stavas arvkungadöme.

Nu är det ju gott och väl att det finns journalister som väljer att gräva i historien och samtidigt diskutera hur rikets statschef hanterar det som framkommit. Annars är ju det vanliga att kungafamiljen hanteras med silkesvantar och föräras en högst insmickrande relation.

Länkar: Aftonbladet kultur, dn.se, SvD

Annonser

About Göran Johansson

En medelålders man boende i Eskilstuna. Jag är anställd som ombudsman på IF Metall Mälardalen. Gillar att tycka och tänka om fackliga och politiska frågor. Påstår dock inte att jag har facit på alla frågeställningar. Är organiserad socialdemokrat.

Posted on 14 oktober, 2013, in Republik and tagged , , , . Bookmark the permalink. 1 kommentar.

 1. Anders Nilsson

  TV4 och Åsard kan inte smälta att det fanns en dokument som gör troligt att
  Sommerlath överlät mark i Brasilien till vem det nu var som kunde börja ett nytt
  liv där och att ”granskarna” missade detta i sin ”research.”. Så dyker frågan upp om S betalade fullt pris. Kan inte utredas. Utländsk forskning visar att 20% av de tyskar som
  deltog i ariseringen av judisk egendom försökte göra rätt för sig. S tillhörde tydligen
  denna bättre grupp, men det vill Åsard inte erkänna. Alltså måste drottningen
  misstänkliggöras på annat sätt. Alltid sista ordet?

%d bloggare gillar detta: