Om en rasande krogkändis


Det har tydligen uppstått en liten mediastorm över att den fackliga ordföranden och bloggaren Jenny Bengtsson uppmanat till att ej besöka kändiskrogar som valt bort att teckna kollektivavtal. Den kände artisten Martin ”E-type” Eriksson rasar i tidningen Metro över Jennys fräcka tilltag. I förklenande ordalag menar han att Jenny inte vet vad hon pratar om.

Jag vet inte vad Hr. Eriksson är rasande över. Det är ju självklart att en starkt fackligt aktiv person verkar för att man ska välja bort att besöka företag som inte vill teckna kollektivavtal. Det hör dessutom till marknadsekonomins villkor att människor väljer att gynna företag av personliga skäl. För många är det väsentligt att restauranger man besöker omfattas av kollektivavtal.

Jag ser det mer som en angelägen konsumentupplysning att meddela vilka krogar som har respektive inte har avtal. Hotell och Restaurangfacket har tagit fram tjänsten ”Schysta villkor” för att informera om vilka restauranger och hotell som omfattas av kollektivavtal. Den finns även som en applikation för telefonen. Den är ett utmärkt verktyg för att kunna göra medvetna val.

Länkar: di.se, Metro, SVT

Fler som skrivit: Jenny Bengtsson

Annonser

About Göran Johansson

En medelålders man boende i Eskilstuna. Jag är anställd som ombudsman på IF Metall Mälardalen. Gillar att tycka och tänka om fackliga och politiska frågor. Påstår dock inte att jag har facit på alla frågeställningar. Är organiserad socialdemokrat.

Posted on 11 oktober, 2013, in Fackliga frågor and tagged , , , , . Bookmark the permalink. 6 kommentarer.

 1. OK, så det hela kan sammanfattas så här: Dålig mat med kollektivavtal är alltid bättre än god mat utan kollektivavtal?

 2. Oj, den sved tydligen! Intressant! Intressant är också att notera att du undviker att svara på min fråga. Så jag tar väl den en gång till: Dålig mat med kollektivavtal är alltid bättre än god mat utan kollektivavtal?

  • Göran Johansson

   Det är en löjlig och barnslig fråga. God eller dålig mat har inget att göra med om en restaurang har avtal eller ej. Men ja – jag väljer bort restauranger som inte har avtal. Konkurrensen i branschen säkerställer att man lätt hittar ställen med både bra mat och avtal.

   Väljer du bort restauranger med avtal?

 3. Nej, varför skulle jag göra det? Det som är väsentligt är om maten är bra. Eftersom väldigt många kinesrestauranger är familjeaffärer saknar de ofta kollektivavtal eftersom de inte har någon nytta av dem – allt löses inom familjen. Vägrar du att besöka sådana restauranger också?

  • Är E-types krog en familjeaffär?
   Han har förövrigt bett om ursäkt för sina korkade uttalanden.
   Har du själv funderat i de banorna?
   Om inte så borde du.

%d bloggare gillar detta: