Om regering(S)bildande


Är ej regeringsbildare

Svenska Dagbladet gjorde igår en stor affär av en rundringning de gjort till de olika LO-distriktens ordföranden. De fann att en majoritet önskar att Socialdemokraterna tar med Vänsterpartiet i regeringen i det fall valresultatet leder till en borgerlig valförlust.

Jag vet inte vad tidningen önskar uppnå med denna inte särskilt upprörande nyhet. Det är knappast en hemlighet att det bland fackligt aktiva inom LO finns en skepsis gentemot Miljöpartiet. Bakgrunden till det finns i arbetsmarknadspolitiska initiativ som de varit med om att genomföra tillsammans med de borgerliga partierna.

Det är heller ingen nyhet att många fackligt aktiva ser att Vänsterpartiet i fackliga frågor står närmare LO-förbunden än vad Miljöpartiet gör.

Men låt oss nu vara tydliga. LO har inget särskilt inflytande över regeringsbildandet. Det är faktiskt en fråga som de politiska partierna i Sveriges Riksdag förfogar över. Det är klart att fackliga och andra organisationer kan ha synpunkter på hur en regering borde se ut. Det är en del i den svenska demokratin och yttrandefriheten.

Det är däremot tydligt att det socialdemokratiska partiet har lärt sig något av valrörelsen 2010. Det är uppenbart att många väljare är beredda att rösta på Socialdemokraterna och/eller Miljöpartiet. Det finns dock en tydlig skepsis mot att se Vänsterpartiet som ett tredje ben i ett röd-grönt samarbete.

De borgerliga partierna försöker utnyttja denna insikt till att sprida tveksamhet om framtida regeringsduglighet. Nu handlar det ju mer om att försöka dölja de egna problemen. Det är ju långt ifrån säkert att Centerpartiet och Kristdemokraterna får tillräckligt antal röster för att komma in i Riksdagen.

Socialdemokraterna gör rätt i att driva en egen valrörelse. Det finns ingen anledning i att falla ned i den fälla som de borgerliga partierna försöker driva.

Länkar: SvD, Ekot, SvD, SvD, di.se, SVT, SvD, SvD

Fler som skrivit: Peter Johansson, Peter Högberg

Om Göran Johansson

En medelålders man boende i Eskilstuna. Jag är anställd som ombudsman på IF Metall Mälardalen. Gillar att tycka och tänka om fackliga och politiska frågor. Påstår dock inte att jag har facit på alla frågeställningar. Är organiserad socialdemokrat.

Publicerat på 7 oktober, 2013, i Fackliga frågor, Socialdemokrati och märkt , , , . Bokmärk permalänken. 4 kommentarer.

  1. Röstar man på miljöpartiet borde man placeras i karantän eller rehabiliteringsanstalt.

  2. Borde inte väljarna kunna förvänta sig att oppositionen meddelar vilken politik de avser föra om de vinner valet?
    Alliansen berättar vad de avser göra om de får väljarnas förtroende, men de som röstar på oppositionen får reda på det efter valet???

    • Göran Johansson

      Socialdemokraterna kommer att presentera sitt valprogram i god tid. Det är inget konstigt med det. Det har varit det normala i den svenska demokratin sedan dess början. Väljarna röstar på partier – inte allianser.

%d bloggare gillar detta: