LO önskar se en annan regering


En blivande statsminister?

I fredags skrev Aftonbladet att LO kommer att kraftsamla och arbeta för att de borgerliga partierna förlorar det kommande riksdagsvalet. Tidningen har tydligen fått ta del av interna dokument som översiktligt beskriver vilka insatser man kommer att bedriva.

Det vore väl en överdrift att påstå att tidningens nyhet kom som en särskilt stor överraskning. Vad man än tycker om det så står ju LO och Socialdemokraterna nära varandra. LO:s vice ordförande Tobias Baudin säger till tidningen att …

Valet nästa höst är ett ödesval för oss. Vi inom LO är självkritiska om hur vi ­arbetat i tidigare val­rörelser. Vi har sagt att vi ska gå ut på arbetsplatserna och prata med våra medlemmar, men det har vi inte gjort tillräckligt mycket.

LO har tagit intryck av hur norska LO har arbetat med de politiska frågorna. Man frågar sina medlemmar vilka frågor som är viktiga. Svaren viktas och jämförs med de olika politiska partiernas ståndpunkter. På så sätt kan man både påverka partierna och argumentera inför de fackliga medlemmarna.

Länkar: Aftonbladet, di.se

Om Göran Johansson

En medelålders man boende i Eskilstuna. Jag är anställd som ombudsman på IF Metall Mälardalen. Gillar att tycka och tänka om fackliga och politiska frågor. Påstår dock inte att jag har facit på alla frågeställningar. Är organiserad socialdemokrat.

Publicerat på 7 oktober, 2013, i Fackliga frågor, Socialdemokrati och märkt , , , , , . Bokmärk permalänken. 1 kommentar.

  1. ”LO har tagit intryck av hur norska LO har arbetat med de politiska frågorna.” Och det gick ju väldigt bra i norska valet för Arbeiderpartiet? Eller? Det verkar med andra ord inte vara någonting som Reinfeldt bör vara rädd för.
    Ett annat problem är ju att LO numera har en mycket stor andel medlemmar som inte är socialdemokrater eller sympatiserar med socialdemokratiska värderingar. Hur ska man hantera dem? Risken finns att man får ett stort antal förbannade medlemmar.
    Tyska LO har ju kapat navelsträngen till partiet och har (eller har åtminstone nyligen haft) en viceordförande från Kristdemokraterna, CDU. Det skulle öka LOs trovärdighet med en sådan brytning,

%d bloggare gillar detta: