(S) vinner förtroende


20131006-031302.jpg
Dagens Nyheter visar att Socialdemokraterna, enligt en undersökning som Ipso har genomfört, har störst förtroende på flera viktiga strategiska politikområden. Ett av dessa gäller förtroendet för vem som bedriver den bästa arbetsmarknadspolitiken. Detta är ju symboliskt viktigt eftersom det traditionellt har varit en viktig fråga både för partiet som för väljarna.

Moderaterna har störst förtroende endast när det gäller Sveriges ekonomi. Å andra sidan är utslaget mycket tydligt och signifikant. Folkpartiet har tappat tolkningsföreträdet och förtroendet när det gäller skolpolitiken. Socialdemokraterna har övertagit den rollen.

Detta innebär förstås inte att Socialdemokraterna kan räkna med att en valseger redan är vunnen. Det gäller ju att fortsätta att bedriva en tydlig oppositionspolitik och presentera tydliga och konkreta alternativ till den borgerliga regeringens politik.

Det är ju bekymmersamt att Moderaterna behållit förtroendet när det gäller Sveriges ekonomi. Det är ju annars ett sådant område som Socialdemokraterna har abonnerat på. Här finns kanske förklaringen till att Socialdemokraterna och Magdalena Andersson navigerar försiktigt på minerad mark. Magdalenas och Anders Borgs debatter blir ofta till en tävling i att visa störst ansvar kring rikets ekonomi. Finansministern har vid dessa tillfällen ett tydligt övertag i form av visat exempel.

Socialdemokraterna har att visa att regeringen genom sin skattepolitik underminerar den svenska ekonomin. Den pedagogiska svårigheten blir ju att samtidigt säga att man inte avser att riva upp genomförda skattesänkningar.

Länkar: dn.se, dn.se, di.se, SVT, di.se, di.se, Expressen, SvD, di.se, SVT, dn.se, di.se

Fler som skrivit: Martin Moberg, Johan Westerholm, Martin Moberg, Heléne Björklund

Om Göran Johansson

En medelålders man boende i Eskilstuna. Jag är anställd som ombudsman på IF Metall Mälardalen. Gillar att tycka och tänka om fackliga och politiska frågor. Påstår dock inte att jag har facit på alla frågeställningar. Är organiserad socialdemokrat.

Publicerat på 6 oktober, 2013, i Arbetsmarknadspolitik, Socialdemokrati och märkt , , , . Bokmärk permalänken. Kommentarer inaktiverade för (S) vinner förtroende.

Kommentarer inaktiverade.

%d bloggare gillar detta: