Avvecklad jobbcoachning


Slut med jobbcoachning

Arbetsförmedlingen kommer att avveckla verksamheten där nya arbetslösa kunde välja en av af upphandlad jobbcoach. Beslutet kommer som en följd av att regeringen föreslår att inga nya medel för det ändamålet avsätts. Clas Olsson, tillförordnad generaldirektör, säger i ett pressmeddelande att …

Vår tolkning av budgetpropositionen är att regeringen inte prioriterar att fortsätta den satsning som tidigare gjorts på coachning för nyarbetslösa. Resurserna ska koncentreras på att stötta de personer som är i störst behov av insatser. Vi avslutar därför jobbcoachningstjänsten för nyarbetslösa.

Man får en känsla av att myndigheten är ganska nöjda över att kunna göra så. Det har ju förekommit en hel del kritisk granskning av hur Arbetsförmedlingen har upphandlat tjänsten. Media har ju upptäckt ett och annat företag som använt diverse ”okonventionella” arbetsmetoder av (kanske?) mindre seriös art.

Granskningen har säkert varit något generande för regeringen. Det har väl passat den bra att i all tysthet avveckla detta dyra försök.

Jag kan också tänka mig att regeringen har upptäckt att arbetsmarknadens parter har skrivit avtal om omställningsstöd till nyligen uppsagda. Det innebär att de flesta arbetslösa som kommer till Arbetsförmedlingen redan omfattas av ett sådant stöd.

Facken och arbetsgivarna har från början ställt vissa grundläggande krav på vad tjänsterna som omställningsföretagen erbjuder ska innehålla. Det innebär att man säkerställt en hög kvalitet på tjänsterna från början.

Det är däremot väldigt olyckligt att inte Arbetsförmedlingen bättre kan komplettera de tjänster som arbetsmarknadens parter erbjuder uppsagda. Trygghetsstiftelsen TSL efterlyste för en tid sedan bättre hjälp från Arbetsförmedlingen. Många av de arbetslösa har behov av sådan kompletterande utbildning som ej omfattas av omställningsförsäkringen.

Arbetsförmedlingens uppdrag styrs dock av politiska beslut. De kolliderar med de önskemål som kommer från TSL och parterna på arbetsmarknaden. Det behövs verkligen mer medel för att kunna erbjuda kompetenshöjande åtgärder till nyligen arbetslösa.

Länkar: SVT, Arbetet, Publikt, di.se, Ekot

Fler som skrivit: Alliansfritt Sverige, Martin Moberg

About Göran Johansson

En medelålders man boende i Eskilstuna. Jag är anställd som ombudsman på IF Metall Mälardalen. Gillar att tycka och tänka om fackliga och politiska frågor. Påstår dock inte att jag har facit på alla frågeställningar. Är organiserad socialdemokrat.

Posted on 4 oktober, 2013, in Arbetsmarknadspolitik, Fackliga frågor and tagged , , . Bookmark the permalink. Kommentarer inaktiverade för Avvecklad jobbcoachning.

Kommentarer inaktiverade.

%d bloggare gillar detta: