Om att fattiggöra människor


20131003-121242.jpg
Tobias Baudin och Kjell Rautio har skrivit ett viktigt inlägg på dagens arena. De skriver om hur den borgerliga regeringens sjukförsäkring med strikta tidsgränser och utförsäkring inte verkar ha fått fler människor i arbete. De säger att …

Hittills har cirka 90 000 personer utförsäkrats på grund av att de passerat den bortre gränsen i sjukförsäkringen. De flesta av dem har fattiggjorts och långtidsparkerats på en plats långt bort från den reguljära arbetsmarknaden.

De har fingranskat regeringens påstående om hur många av de utförsäkrade som kommit i arbete. De finner att om rehabiliteringskedjan haft någon som helst jobbeffekt så har den varit negativ. Det verkar vara färre som är i arbete efter utförsäkringen än innan.

Med detta som bakgrund argumenterar de för att staten borde ingå en rehabiliterings- och omställningspakt med parterna på arbetsmarknaden. De vill på detta sätt stärka de långtidssjukas rättigheter till relevant rehabilitering.

Det börjar bli allt mer uppenbart att den borgerliga regeringens väg att strama åt försäkringen med strikta tidsgränser inte har uppnått det förmenta målet. Idag ökar sjuktalen igen, de långtidssjuka sitter fortfarande fast i ett system som inte förmår att se till deras bästa.

LO:s förslag är i det sammanhanget en väg framåt. Sverige behöver hitta tillbaka till något som fungerar och verkligen bryter den långvariga sjukskrivningen.

Om Göran Johansson

En medelålders man boende i Eskilstuna. Jag är anställd som ombudsman på IF Metall Mälardalen. Gillar att tycka och tänka om fackliga och politiska frågor. Påstår dock inte att jag har facit på alla frågeställningar. Är organiserad socialdemokrat.

Publicerat på 3 oktober, 2013, i Arbetsmarknadspolitik, Fackliga frågor, Socialförsäkringsfrågor och märkt , , , , . Bokmärk permalänken. Kommentarer inaktiverade för Om att fattiggöra människor.

Kommentarer inaktiverade.

%d bloggare gillar detta: