Det (S)-märkta alternativet


Magdalena Andersson

Igår (onsdag) presenterade Magdalena Andersson den socialdemokratiska budgetmotionen. Såsom brukligt blivit i modern politik har man redan presenterat de flesta delarna i olika omgångar. Det som är nytt är ju att man presenterar hela paketet och hur man vill finansiera de reformer man skulle vilja göra.

Rubriken ”Lägst arbetslöshet i EU 2020” anger ju hela inriktningen på vad man vill åstadkomma och presentera för väljarna. Man vill visa för väljarna att man tänker återta partiets starkaste gren – arbetsmarknadspolitiken – från Moderaterna. Det är ju förstås alldeles rätt att göra så. Partiets själva idé syftar ju till att utjämna människors livschanser och inkomstklyftor. Då är ju en politik för att minska arbetslösheten alldeles grundläggande.

Socialdemokraterna vill genomföra större satsningar än vad den borgerliga regeringen förmår på viktiga områden. Socialdemokraterna föreslår att man inte ska genomföra ett femte jobbskatteavdrag och att inte höja brytpunkten för den statliga skatten.

Tyngdpunkten i de socialdemokratiska förslagen ligger på en omfattande satsning på att minska ungdomars arbetslöshet. Det sker genom satsningar på en aktivare arbetsmarknadspolitik och satsningar på skola och utbildning.

Av det jag sett och hört kring den socialdemokratiska budgetmotionen känns den bra. Inriktningen är klassiskt socialdemokratisk genom sina satsninar på att minska arbetslösheten och investeringar i skola och utbildning.

Utmaningen för framtiden är hur (S) ska finansiera allt detta efter en valseger 2014. Genom de borgerliga skattesänkningarna har ju regeringen urholkat kommande reformutrymme.

Länkar: Ekot, dn.se, dagens arena, dn.se, dn.se, SvD, di.se, Aftonbladet ledare, dn.se, di.sedi.sedi.sedi.sedi.se, di.se, SVT

Fler som skrivit: Ola Möller, Monica Green, Johan Westerholm, Martin Moberg, Peter Högberg

Om Göran Johansson

En medelålders man boende i Eskilstuna. Jag är anställd som ombudsman på IF Metall Mälardalen. Gillar att tycka och tänka om fackliga och politiska frågor. Påstår dock inte att jag har facit på alla frågeställningar. Är organiserad socialdemokrat.

Publicerat på 3 oktober, 2013, i Politiska funderingar och märkt , , . Bokmärk permalänken. Kommentarer inaktiverade för Det (S)-märkta alternativet.

Kommentarer inaktiverade.

%d bloggare gillar detta: