Om att bryta ungdomsarbetslösheten


Socialdemokraterna och Miljöpartiet har presenterat hur de tänkar avveckla rabatten på de sociala avgifterna för anställda ungdomar. Den borgerliga regeringen införde denna åtgärd med det förmenta syftet att sänka arbetslösheten bland ungdomar. Men som Magdalena Andersson och Per Bolund skriver så har detta inte fungerat. De säger att …

Halveringen av arbetsgivaravgiften för unga fungerar inte. En enig expertkår har sedan länge dömt ut reformen. Finanspolitiska rådet, Riksrevisionen och Institutet för arbetsmarknads- och utbildningspolitisk utvärdering (IFAU) har alla samma uppfattning. Riksrevisionen har i en rapport till regeringen konstaterat att reformen har dålig träffsäkerhet och höga dödviktseffekter, vilket betyder att en stor andel av de unga som berörs redan har ett jobb eller hade fått jobb även utan den nedsatta avgiften. Finanspolitiska rådet har pekat ut reformen som ineffektiv och IFAU säger samma sak.

Det enda som regeringen åstadkommit med denna åtgärd är att tillfoga statskassan en total kostnad över 50 miljarder kronor öven en mandatperiod. Socialdemokraterna och Miljöpartiet är överens om att rabatten ska avvecklas under en period om två år. De medel man därmed får till förfogande ska användas till mer effektiva åtgärder för att minska ungdomars arbetslöshet. Arbetsgivarna ska kompenseras med investeringar i företagande, innovation och forskning. Till det kommer ett avvecklande av arbetsivarnas ansvar för den andra sjuklöneveckan-

Det känns som om (S) och (MP) funnit ett rimligt sätt att avveckla denna rabatt. Det finns inga undersökningar som entydigt visat att den borgerliga politiken har minskat arbetslösheten. Däremot finns många rapporter som visar att ungdomar som saknar fullständiga gymnasiebetyg har störst problem att finna arbete. Därför innebär satsningar på utbildning en bättre metod att hjälpa den gruppen av unga människor.

Länkar: SvD, di.se, Hotellrevyn

Annonser

About Göran Johansson

En medelålders man boende i Eskilstuna. Jag är anställd som ombudsman på IF Metall Mälardalen. Gillar att tycka och tänka om fackliga och politiska frågor. Påstår dock inte att jag har facit på alla frågeställningar. Är organiserad socialdemokrat.

Posted on 2 oktober, 2013, in Arbetsmarknadspolitik and tagged , , , . Bookmark the permalink. Kommentarer inaktiverade för Om att bryta ungdomsarbetslösheten.

Kommentarer inaktiverade.

%d bloggare gillar detta: