Elevens bakgrund borde inte få styra


Brister i lärlingsutbildningar

Under tisdagen presenterade Skolverket några intressanta rapporter. De visar att ett stort antal elever som deltagit i lärlingsutbildningar lämnat dem i förtid. Allt färre elever söker till gymnasieskolans yrkesförberedande program.

Till det kommer att dessa typer av utbildningar har en ökande brist på yrkeslärare. Den tredje av rapporterna visar att lågutbildades barn har större problem med att klara skolan.

Den borgerliga regeringen ville befria de elever som går yrkesförberedande utbildningar från allt för mycket av teoretiska utbildningsinslag. De beslutade att utbildningarna inte längre ger högskolebehörighet. Det visar sig i Skolverkets rapport att detta är en viktig anledning till att fler elever väljer bort dessa utbildningar.

Det visar sig vidare att många av de lärlingsutbildningar som startats har hållit för låg kvalitet och haft dåligt rykte. Vidare menar rapporten att utbildningar saknat nödvändigt stöd från aktuell branschorganisation. Till det kommer att många elever har svårt att som 15-16-åring välja inriktning i sitt yrkesliv.

Rapporterna antyder att regeringens väg leder till en återvändsgränd. Det är svårt att som ung välja riktning på sitt framtida yrkesliv. Det är viktigt att utbildningarna innehåller många öppningar för framtiden. Därför var det oklokt att avskaffa högskolebehörighet från de yrkesförberedande utbildningarna. Beslutet har kritiserats av såväl fackliga som arbetsgivarorganisationer. Regeringen har delvis insett detta eftersom man tillsatt en utredning för att förändra utbildningarna som leder till industriarbete.

Det krävs även mer av de som vill genomföra lärlingsutbildning. Det krävs aktiv medverkan från relevanta arbetsmarknadsorganisationer och i övrigt hög kvalitet på innehållet på utbildningen och de deltagande eleverna. Lärlingsutbildning kräver väl motiverade och utbildade elever.

Jan Björklunds syn på yrkesförberedande och lärlingsutbildningar bygger på en förlegad idé.

Länkar: SVT, SVT, Arbetet, da.se, Lärarnas Nyheter, Ekot, SVT, SVT, dagens arena, Lärarnas Nyheter

Fler som skrivit: Olof Widmark

Annonser

About Göran Johansson

En medelålders man boende i Eskilstuna. Jag är anställd som ombudsman på IF Metall Mälardalen. Gillar att tycka och tänka om fackliga och politiska frågor. Påstår dock inte att jag har facit på alla frågeställningar. Är organiserad socialdemokrat.

Posted on 2 oktober, 2013, in Fackliga frågor, Politiska funderingar and tagged , , , , . Bookmark the permalink. Kommentarer inaktiverade för Elevens bakgrund borde inte få styra.

Kommentarer inaktiverade.

%d bloggare gillar detta: