En … satsning på rehabilitering?


Den 17 september aviserade den borgerliga regeringen en satsning på att stödja arbetsgivares rehabiliteringsansvar. Regeringen avsätter 30 miljoner under 2014 för det ändamålet. Reformen finansieras genom att minska bidragen till företagshälsovård från 360 miljoner kronor till 30 miljoner kronor. Man kan inte annat än le åt sådant schlingmannskt språkbruk. Regeringen tar bort 300 miljoner kronor men påstår att det handlar om en satsning.

Socialförsäkringsministern motiverar reformen med att …

Syftet med det arbetsplatsnära stödet är att underlätta för arbetsgivare att ta sitt rehabiliteringsansvar samt att öka möjligheterna för den som är sjukskriven att kunna komma tillbaka till jobbet igen. Genom att istället ge ersättningen till arbetsgivare som stöd i det konkreta sjukfallet så går den ekonomiska kompensationen direkt till den aktör som vi vill stödja.

Jag vet inte på vilket sätt man stödjer arbetsgivarnas rehabiliteringsansvar genom att erbjuda dem kaffepengar. Regeringens tillskott kommer inte att göra vare sig till eller ifrån.

Genom att minska bidragen till företagshälsovården till nästan inget kommer man att göra det dyrare för företag att ansluta sig till sådana. Mindre arbetsgivarare kommer att i än högre grad välja bort att ansluta sig till en företagshälsa. Det innebär att fler företag kommer att behöva lita till den offentliga vården. Min erfarenhet av det är inte helt positiv. Det kan ta lång tid för individen att få den hjälp de behöver.

Samtidigt finns rehabtrappan som gör att sjukskrivna snabbt hamnar i ett läge där man kan förlora rätten till sjukpenning. Arbetsgivare kan vänta ut denna process utan särskilda krav på att ordna med rehabiliteringsåtgärder.

Regeringens, så kallade satsning, är i bästa falll en teoretisk papperslösning utan förankring med verkligheten.

Länkar: lo.se, Ekot, Ekot, dagens arena, Publikt, Vårdfokus, Arbetet, Kollega

Fler som skrivit: Kjell Rautio, Alliansfritt SverigeAlliansfritt Sverige, Håkan Svärdman

Om Göran Johansson

En medelålders man boende i Eskilstuna. Jag är anställd som ombudsman på IF Metall Mälardalen. Gillar att tycka och tänka om fackliga och politiska frågor. Påstår dock inte att jag har facit på alla frågeställningar. Är organiserad socialdemokrat.

Publicerat på 1 oktober, 2013, i Fackliga frågor, Socialförsäkringsfrågor och märkt , , . Bokmärk permalänken. Kommentarer inaktiverade för En … satsning på rehabilitering?.

Kommentarer inaktiverade.

%d bloggare gillar detta: