Slaveri i Qatar


FIFA har behagat att utse Qatar som värdland för fotbolls-VM 2022. Qatar är ett ”land” som satsar stort inför en framtid då oljeinkomsterna försvunnit. De har gjort sig till ett populärt ställe för turister eftersom här finns tillgång till sol och värme. Här finns gigantiska byggprojekt i form av bostäder, hotell, kontorsbyggnader etc. Som grädde på moset ska de få ta emot världens bästa nationslag i (manlig) fotboll.

Qatar är dock inte ett ”land” som gjort sig känt för att hylla fackliga rättigheter och goda villkor för tillresande arbetare. Fattiga arbetare reser till Qatar från stora delar av Asien för en chans att förtjäna pengar till sig själva och sina familjer. Kvinnor kommer till Qatar för att arbeta i medborgarnas hem, männen för att utföra tungt byggnadsarbete.

Det kommer regelbundet rapporter om hur de migrerande arbetarna utsätts för illa behandling och förvägras fackliga och mänskliga rättigheter. Brittiska ”the guardian” skriver i en aktuell artikel om de villkor som, i det aktuella fallet, nepalesiska arbetare jobbar under.

Detta har gjort att ”världsfacket” ITUC har dragit igång en kampanj för att väcka opinion emot Qatar som värdland för fotbolls-VM. Man anser att så länge inte Qatar kan respektera de arbetandes rättigheter till rimliga löner och arbetsvillkor borde FIFA avstå från att genomföra fotbolls-VM där.

Jag delar ITUC:s ståndpunkt i denna fråga. Jag ber dig som läser detta att underteckna uppropet om att respektera fackliga och mänskliga rättigheter i Qatar. Du kan agera här och här!

Länkar: SvD, dn.se, SvD, Ekot, TCO-tidningen

Om Göran Johansson

En medelålders man boende i Eskilstuna. Jag är anställd som ombudsman på IF Metall Mälardalen. Gillar att tycka och tänka om fackliga och politiska frågor. Påstår dock inte att jag har facit på alla frågeställningar. Är organiserad socialdemokrat.

Publicerat på 27 september, 2013, i Fackliga frågor och märkt , , , . Bokmärk permalänken. Kommentarer inaktiverade för Slaveri i Qatar.

Kommentarer inaktiverade.

%d bloggare gillar detta: