Dela på föräldraledigheten


För en vecka sedan skrev småföretagaren Agneta Johnér ett inlägg kring konsekvenserna av det ojämställda uttaget av föräldrapenning. Hennes erfarenhet är att det är kvinnor som främst tar ut föräldraledighet med föräldrapenning. Det gör att kvinnor har en betydligt högre frånvaro från arbetet än män.

Hon skriver att detta inneburit problem för henne. Vad jag förstår av hennes inlägg verkar hon i en bransch där många kvinnor arbetar. Då blir det problem för hennes företag då manliga branscher ”subventioneras” av det ojämställda uttaget av föräldraledighet.

Hon föreslår därför att föräldraledigheten ska delas mer jämställd. En sådan uppdelning gör att det blir enklare att anställa kvinnor. Agneta skriver att …

Något är fel när de med bäst studieresultat arbetar minst och mansdominerade företag ges konkurrensfördelar över kvinnodominerade. Tabun kring att föräldrapenningen, våra skattepengar, inte kan fördelas jämställt måste bort.

Att man vill fatta beslut vid köksbordet om ledighetsuttaget är förståeligt, men att finansiera ojämställda beslut med skattepengar är fel. Att dela lika på föräldrapenningen kan inte ses som kontroversiellt. Att styra ersättningen så att även ansvaret för barnens sjukdagar delas lika borde vara självklart.

Tillgänglig forskning visar att kvinnors stora uttag av föräldraledighet gör att kvinnor hamnar på efterkälken både lönemässigt som i sin yrkeskarriär. Om männen tog ett större ansvar för sina barn skulle detta förmodligen få positiva effekter på kvinnors löner och deras möjlighet att utvecklas i arbetet. Män tar, i och för sig, mer för sig när det gäller att vara hemma med sina barn. Men det går väldigt långsamt.

Agnetas inlägg skriver ur ett perspektiv som tidigare speglats dåligt. Men det finns många skäl till att lagstifta om en bättre uppdelad föräldraledighet. För min del stärks uppfattningen att lagstiftarna måste ta initiativ till att lagstifta kring denna fråga.

Länkar: di.se, SVT

Annonser

Om Göran Johansson

En medelålders man boende i Eskilstuna. Jag är anställd som ombudsman på IF Metall Mälardalen. Gillar att tycka och tänka om fackliga och politiska frågor. Påstår dock inte att jag har facit på alla frågeställningar. Är organiserad socialdemokrat.

Publicerat på 26 september, 2013, i Jämställdhet och märkt , , . Bokmärk permalänken. 1 kommentar.

  1. ”Vad jag förstår av hennes inlägg verkar hon i en bransch där många kvinnor arbetar. ”

    Hon borde kanske hellre satsa på större jämställdhet i den bransch hon verkar i. Tycker hon att detta är ett problem att kvinnor tar ut för mycket FL-dagar då borde hon anställa män i stället och vipps är problemet borta.

    Annars tycker jag att det är upp till varje familj att bestämma själva hur de skall disponera FL-en och inga politiker skall få lägga sig i det. Det är ju medborgarna som tjänar ihop det ekonomiska underlaget för FL så borde de även bestämma fritt vad de skall göra med den. I ett fritt land, väljer fria människor efter sina egna omständigheter och preferenser! Eller? MVH

%d bloggare gillar detta: