Om att erbjuda världens bästa vård och omsorg


Under måndagen presenterades en nyhet som tyvärr hamnade i skuggan av DN:s avslöjande. Arbetsgivar- och fackliga organisationer presenterade i debattform en överenskommelse om en etisk plattform för aktörer som producerar offentligt finansierade välfärdstjänster.

Den etiska plattformen ”syftar till att säkerställa insyn och hög kvalitet i offentligt finansierad vård och omsorg.”

Grunden för denna etiska plattform handlar om att allmänheten ska tillförsäkras ökad insyn i hur välfärdstjänsterna produceras. De sammanfattas i tre punkter:

  • Kvalitet
  • Ekonomi och ägande
  • Anställningsvillkor

De fackliga organisationerna har fått igenom två viktiga krav. Meddelarskydd ska gälla för de som arbetar i berörda företag. De företag/organisationer som ansluter sig till plattformen ska redovisa tecknade kollektivavtalen.

Plattformen har sitt ursprung i ett initiativ som socialminister Göran Hägglund tog hösten 2012. Han bjöd in de berörda parterna inom branschen för att diskutera att öka insyn och öppenhet i offentligt finansierad välfärd. Inbjudan kom väl förmodligen som ett resultat av den debatt som då exploderat kring avigsidorna kring den allt ökande andelen av privata utförare inom branschen och det sätt som vissa kommuner arbetet med frågan.

Det ska dock bli intressant att se hur avtalet mellan parterna kommer att fungera i praktiken. Det kommer ju att vara frivilligt att ansluta sig till den etiska plattformen. Företag som inte har något intresse av att teckna kollektivavtal kommer ju att avstå från att ansluta sig till företaget. Det innebär samtidigt att de kan erbjuda och konkurrera på villkor som ligger under det normala på arbetsmarknaden.

Frågan är ju också om avtalet kommer att påverka de politiska partiernas debatt. Mycket av det som nu reglerats i den etiska plattformen är ju sådant som framförts i den politiska debatten som krav. Annelie Nordström, förbundsordförande för Kommunal, verkar nöjd med det avtal som slutits. Hon säger att …

Kommunal ser det här som en riktig seger för den svenska modellen, som ett Saltsjöbadsavtal för välfärden. Regeringen släppte ju loss marknadskrafterna att härja fritt utan att först bygga en infrastruktur. Det här är den infrastruktur som behövs.

Jag hoppas att Annelie får rätt!

Länkar: DN Debatt, dagens arena, Ekot, TCO-tidningen, Arbetet, Läkartidningen, vårdfokus, ka.se, Tidningen Vision, Arbetet, Publikt, Arbetet

Andra som skrivit: Karin Pilsäter

Annonser

About Göran Johansson

En medelålders man boende i Eskilstuna. Jag är anställd som ombudsman på IF Metall Mälardalen. Gillar att tycka och tänka om fackliga och politiska frågor. Påstår dock inte att jag har facit på alla frågeställningar. Är organiserad socialdemokrat.

Posted on 24 september, 2013, in Fackliga frågor, Politiska funderingar and tagged , , . Bookmark the permalink. Kommentarer inaktiverade för Om att erbjuda världens bästa vård och omsorg.

Kommentarer inaktiverade.

%d bloggare gillar detta: