En polisiär skandal


Romer är också människor

Måndagens stora mediahändelse fick polismyndigheten i Skåne bjuda på. Dagens Nyheter avslöjade att polisen upprättat ett register med namn innehållande fler än 4.000 personer med romskt ursprung, Bland dessa över 1.000 barn.

Polisen har fått rättfärdig kritik över denna handling. Till att börja med förnekades att registret fanns. Sedan fick man krypa till korset och medge att, jo minsann, det verkligen fanns en sådan datafil som Dagens Nyheter skrivit om.

Jag vet inte med vilken grund som polisen ansåg det var rätt och riktigt att upprätta den kartläggning man gjort över romska familjeförhållanden. Men man måste ändå utgå ifrån att det finns klart rasistiska motiv bakom detta. Romer utsätts fortfarande för fördomsfulla handlingar av människor och myndigheter.

Det som DN har avslöjat är skamfyllt – vare sig mer eller mindre. Jag antar att det därför kommer att tvingas fram en del räfst och rättarting inom polismyndigheten i Skåne. Det är verkligen sorgligt att man inom polisen inte sett något som helst etiskt hinder för att upprätta ett så omfattande register som man gjort.

Det säger något om de fördomar som uppenbarligen finns emot den folkgruppen. Det är uppenbart att polisen står inför en del arbete med sin värdegrund bland sina anställda.

Länkar: SvD, Expressen kultur, Ekot, Ekot, di.se, di.se, SvD, SvD, Ekot, Aftonbladet ledare, dn.se, dn.se, dn.se, SVT, dagens arena, SvDdn.se, SVT, dagens arena, SvD, dn.se, dn.se, vlt, vlt, etc.se, ekuriren, SVT, SVT, SVT, ekurirenSVT, dn.se, Ekot, dn.se, SVT, ekuriren, ekuriren, Aftonbladet ledare, dn.se, dn.se, dn.se, SVT, dn.se, dn.se, Resumé, dagens arena, ekuriren, Ekot, dn.se, Ekot, Expo, dn.se, vlt, Ekot, Ekot, dn.se, di.se, SvD, Ekot, dn.se, dn.se, dn.se, Expo, dn.se, SVT, Aftonbladet debatt, SVT Debatt, Arbetet, Publikt, TCO-tidningen, dn.se, Aftonbladet kultur, SvD, SvD

Fler som skrivit: Johan Westerholm, Peo Wågström, Peter Johansson, Johan Westerholm, Martin Moberg, Peter Högberg, Peter Johansson, Johan Westerholm, Martin Moberg, Roger Jönsson

About Göran Johansson

En medelålders man boende i Eskilstuna. Jag är anställd som ombudsman på IF Metall Mälardalen. Gillar att tycka och tänka om fackliga och politiska frågor. Påstår dock inte att jag har facit på alla frågeställningar. Är organiserad socialdemokrat.

Posted on 24 september, 2013, in Blandade funderingar and tagged , , . Bookmark the permalink. 2 kommentarer.

  1. Handlar det inte hellre om ett spaningsregister än ”romregister”? Etiketten ”romregister” har tillkommit i pressen eftersom de inblandade kriminella och deras sfär i detta fall råkar vara romer. Det handlar om släktfejder med många inblandade.

    Jag frågar mig, hur vi skall kunna förvänta oss av polisen att de skall reda ut brottsligheten och sätta dit skurkarna om de inte ens får upprätta en detaljerad lista över nätverket? Vad jag har hört innehåller inte listan några icke-offentliga uppgifter om de inblandade.

%d bloggare gillar detta: