Sverige måste göra mer på klimatområdet


I veckan kommer FN:s klimatpanel IPCC till Stockholm. De kommer att diskutera den första delen av panelens femte klimatrapport. Denna del kommer, vad jag förstår, att innehålla en diskussion om vilken påverkan på världshavens klimatförändringarna har och hur snabbt havsnivån kommer att stiga. I utkastet till till den rapport som ska diskuteras bedömer man att havsnivån kommer att vara mellan 25 centimeter och nästan en meter högre år 2100. Men det är en bedömning som kritiseras från en del håll.

Klimatförändringarna kommer att vara, måste vara det, en fråga som vi måste ta på största allvar.

I en artikel i Dagens Nyheter intervjuas Magdalena Andrsson. Hon säger att Sverige måste göra mer på klimatområdet. Socialdemokraterna kommer i sin kommande budgetmotion att presentera ett förslag som man kallar ”miljömålsmiljarden”. Initiativet innebär att man satsar 250 miljoner kronor per år under fyra år. Pengarna ska satsas på lokala miljöåtgärder som bidrar till att klara de fjorton miljömål som Sverige inte når upp till i dag.

Socialdemokraterna måste verkligen arbeta med hur de betraktas av andra när det gäller denna fråga. Som Magdalena Andersson säger i artikeln …

Klimat- och miljöfrågorna är en av vår tids största utmaningar. Det är en av de stora moraliska frågorna för min generations politiker.

Länkar: dn.se, SvD, SvD, dn.se

Fler som skrivit: Ola Möller, Badlands Hyena

Om Göran Johansson

En medelålders man boende i Eskilstuna. Jag är anställd som ombudsman på IF Metall Mälardalen. Gillar att tycka och tänka om fackliga och politiska frågor. Påstår dock inte att jag har facit på alla frågeställningar. Är organiserad socialdemokrat.

Publicerat på 23 september, 2013, i Politiska funderingar, Socialdemokrati och märkt , , , , . Bokmärk permalänken. 6 kommentarer.

 1. Jordens klimat är alltid föränderligt, så inbilla sig att människan kan styra det är nog en utopi. Att Sverige som litet land ska vara föregångare och tro de kan göra nåt , javisst. sitt strå till stacken ska man ta helt klart.
  Men då måste enorma förändringar ske.
  Arbetslinjen bör ses över i första hand. Sedan måste sociala delar också gå före.
  Vad löns det kämpa för klimatet när folk tar livet av sig genom att utförsäkra folk från sociala skyddsystem.
  Så kort sagt börja i rätt ände är mitt tips.

  • Göran Johansson

   Klimatfrågan är långsiktigt en väldigt viktig fråga. Det går inte att komma ifrån. Människan har under lång tid påverkat miljöutvecklingen. Investeringar i miljöutveckling behöver inte vara negativt för att skapa arbetstillfällen.

 2. Rena dumheter, som bara bevisar politikers fåfänga.

 3. Miljö- och klimatfrågan har alldeles för länge använts som slagträ mot solidariteten, på både nationell och global nivå. Livsmedelsproducerande småbönder på södra halvklotet drivs i rask takt bort från sina byar och in till storstädernas slumstadsdelar, där de får köpa mat på marknaden, där priserna stiger därför att världens livsmedelsreserver sinar.

  De är offer för klimathysterin, som medfört att stora energibolag med ”klimatmedvetna” kunder på norra halvklotet, norpar marken och ersätter matproduktionen med ren plantagdrift med energigrödor.

  På norra halvklotet breder lyxvillorna och stormarknaderna ut sig på den bästa åkerjorden, och välbärgade bilister kör ”miljövänligt” till stormarknaderna i stället för att promenera till närbutikerna. Subsidier strös över de välbärgade storförbrukarna, medan de fattiga som saknar pengar till alla dessa energisparprylar straffbeskattas.

  Men motverkas inte spareffekten av energisparprylarna av en alltmer slösaktig livsstil? Det är dags att granska den alltmer korrumperade miljörörelsen – och mp – vilkas ärenden den egentligen går. Det har pratats nog om ”kärnkraftindustrins lobbyism”, men inte ett kritiskt ord om den aggressiva lobbyism som bedrivs av profitörerna i vindkraft- den övriga alternativenergibranschen.

  Det är långtifrån säkerställt att de klimatförändringar, som vi har kunnat uppmäta globalt under bara några få decennier verkligen är orsakade av människor, och att de kan stoppas av människor. Både historiska arkeologiska och geologiska fakta, som nu också har börjat komma i dagen, tyder på väl så stora och långsiktiga klimatförändringar i det förgångna. Kraftiga vulkanutbrott, ex-vis år 536 och 1816 e.Kr. har orsakat svår missväxt och allvarlig hungersnöd och mycket kraftigt ökande dödstal. Induskulturen gick under får några tusen år sedan, därför att saltvatten trängde in i flodmynningarna och förgiftade grundvattnet.

  Bibelns syndaflods-berättelse med massdöd bland människor och djur, kan inte bara arkeologiskt beläggas. Det kan dessutom bevisas att liknande syndafloder har inträffat flera gånger. Till och med i Sverige, bl.a. i södra Vättern och utanför Blekingekusten, där marinarkeologer har hittat både gamla skogar och åkermark.

  Vi vet inte säkert, men just därför ska vi inte ta några risker med vare sig klimatet eller välfärden och solidariteten. OM klimatförändringarna verkligen har orsakats av människor, vore det rena vansinnet att inte utveckla ny och ännu säkrare kärnkraft, som utvinner energin i kärnbränslet mycket bättre än de nuvarande reaktorerna. Vad håller vi på med?

  Världens jordbruksmark behövs för livsmedelsproduktion – och regnskogarna behövs som ”jordens gröna lungor” för just klimatets skull. I stället huggs de ner för att klara både den rika världens miljösjälvbedrägeri och en fattiga världens livsmedelsbehov. Klimatfrågan är alldeles för viktig för att monopoliseras av effektsökande alarmister.

%d bloggare gillar detta: