Regeringen ska utreda lönekartläggning


I somras drev en majoritet av riksdagens ledamöter igenom ett beslut som kräver av regeringen att lönekartläggning ska genomföras varje år. Bakgrunden till detta ligger i att regeringen 2009 ändrade gällande lagstiftning. Arbetsgivare med 25 anställda och uppåt skulle genomföra en lönekartläggning vart tredje år.

Syftet med en kartläggning är att lyfta upp till ytan osakliga löneskillnader mellan kvinnor och män. En lönekartläggning ses bland många som den bästa metoden att komma åt osakliga löneskillnader.

I regeringens budgetproposition meddelas att frågan ska utredas med utgångspunkt från riksdagens beslut. Kritik förs fram att en sådan utredning bara är ett sätt att skjuta frågan framför sig. Det är ju nämligen inte särskilt många år sedan som lagen förändrades. Det vore ju bara att åter införa den lagtext som tidigare fanns. Ylva Johansson (S) säger …

Jag förstår inte vad det är man behöver utreda. Lönekartläggning har fungerat under många års tid innan regeringen tog bort det.

Men det är tydligt att regeringen huvudsakligen ser riksdagens beslut som ett sätt att lägga ytterligare sten på börda på arbetsgivarna. Nåväl, riksdagen får väl ligga på regeringen i denna fråga och bevaka vilken väg som utredningen kommer att ta.

För en tio dagar sedan beslutade EU-parlamentet om en resolution innebärande att EU 2020 ska ha helt jämställda löner. Det finns sedan 40 år tillbaka ett direktiv om lika lön för manliga och kvinnliga arbetstagare för lika eller likvärdigt arbete. Parlamentet har tidigare krävt att kommissionen ska se över direktivet för att göra det effektivare, men det har ännu inte skett. Parlamentet kräver att …

… kommissionen stödjer medlemsstaternas insatser för att minska löneklyftan mellan könen med minst 5 procentenheter per år, med målet att avskaffa denna löneklyfta till 2020.

Det är väl långt ifrån säkert att det blir något av EU-parlamentets beslut och det lär väl knappast påverka den svenska regeringens utredning. Men det är verkligen ett ambitiöst mål man satt upp. Så, vem vet vad framtiden kan bära med sig.

Länkar: Ekot, Lag&Avtal, Arbetet, dn.se, SvD, Tidningen Vision, Arbetet, Arbetet, Arbetet

Annonser

About Göran Johansson

En medelålders man boende i Eskilstuna. Jag är anställd som ombudsman på IF Metall Mälardalen. Gillar att tycka och tänka om fackliga och politiska frågor. Påstår dock inte att jag har facit på alla frågeställningar. Är organiserad socialdemokrat.

Posted on 23 september, 2013, in Fackliga frågor, Jämställdhet, Politiska funderingar and tagged , , , . Bookmark the permalink. Kommentarer inaktiverade för Regeringen ska utreda lönekartläggning.

Kommentarer inaktiverade.

%d bloggare gillar detta: