Hög a-kassa ökar inte arbetslösheten.


Martin Klepke skriver i en analys om den borgerliga tron/övertygelsen om att för höga ersättningar till arbetslösa skulle öka arbetslösheten. Martin menar att det inte finns något som styrker denna fasta borgerliga övertygelse. Martin skriver …

Däremot finns ett starkt stöd för att en bra a-kassa förbättrar arbetsmarknadens funktionssätt. Det ger både högre vinster och bättre betalda och mer produktiva arbeten.

Sverige har vant sig vid att ligga i framkant på utvecklingen, med högproduktiva, välbetalda jobb. Martin pekar på tre fördelar med en generösare arbetslöshetsförsäkring:

 1. A-kassan är ett sätt att behålla denna höga produktivitet. En hög och generös a-kassa ger människor förutsättningar att handla även när ekonomin går dåligt. Det gynnar svenska företag och mildrar konjunkturnedgångarna.
 2. En annan fördel är att det blir lät­tare att byta jobb och gå till mer produktiva jobb utan att vara rädd för att tillfälligt ramla av karriärstegen och bli arbetslös. Vi får alltså en rörlig och flexibel arbetsmarknad.
 3. En tredje fördel är att en arbetslös person har råd att vänta på det jobb som han eller hon har utbildning och kompetens för om man trots allt råkar bli arbetslös. Vi kan då hålla uppe den genomsnittliga produktiviteten i Sverige och fortsätta ha en hög inkomst och en bra välfärd.

Den borgerliga regeringens reformer för att minska arbetslösheten synes inte särskilt lyckade. De ungas arbetslöshet är högre än i jämförbara länder. Den långvariga arbetslösheten har ökat kraftigt under den borgerliga regeringens tid i Rosenbad. FAS3 har utvecklats till att bli en av rikets största ”arbetsgivare”.

Nä, det finns inget som stödjer den borgerliga tesen att arbetslösa hellre lever på ”bidrag” än söker arbete.

Länkar: Arbetet, Arbetet

Fler som skrivit: Anders Larsson, Martin Moberg, Carola Andersson

Industribloggare: Carola Andersson, Kaj Raving, Leine Johansson

Annonser

About Göran Johansson

En medelålders man boende i Eskilstuna. Jag är anställd som ombudsman på IF Metall Mälardalen. Gillar att tycka och tänka om fackliga och politiska frågor. Påstår dock inte att jag har facit på alla frågeställningar. Är organiserad socialdemokrat.

Posted on 23 september, 2013, in Arbetsmarknadspolitik, Fackliga frågor, Socialförsäkringsfrågor and tagged , , , . Bookmark the permalink. 5 kommentarer.

 1. Kanske Klepke borde ringa Lars Calmfors?

  ”Lars Calmfors berättar för SvD att det finns åtminstone fem svenska studier på sambandet. Fyra visar att en höjd ersättningsnivå i a-kassan leder till högre arbetslöshet. Den femte har blandade resultat.”

  http://www.svd.se/nyheter/inrikes/faktakoll-stefan-folster_7328031.svd

  • Meningslöst att presentera fakta för en socialist, det borde du veta, socialisternas politiska karta är huggen i sten. Om kartan inte stämmer med verkligheten så gäller likväl deras karta …

 2. Varför inte sätta a-kassenivån till 100% av tidigare lön? Skulle arbetslösheten då
  stiga? Mycket sannolikt. Skulle arbetslösheten stiga? Det beror på. Staten kan
  via kommunerna anställa de arbetslösa och då ökar inte den registrerade arbetslösheten.
  Många okända samband.

  • Göran Johansson

   Tja vad jag vet finns det inget parti som kräver 100 %. Det som krävs är att de flesta arbetslösa faktiskt ska erhålla 80 % som arbetslös. Huruvida detta skulle göra fler arbetslösa är ju faktiskt högst ifrågasatt.

 1. Pingback: Hög a-kassa ökar inte arbetslösh...

%d bloggare gillar detta: