Regeringen är totalt handlingsförlamad


Man har i svensk media flera år i rad kunnat läsa om hur bärplockare som kommit till Sverige råkar illa ut pga hur oseriösa arbetsgivare agerat. Efterhand har svenska myndigheter försökt att anpassa och införa striktare bestämmelser för att komma till rätta med det utnyttjande som skett. Men detta synes inte ha påverkat situationen.

Annelie Nordström och Per Holmström skriver för Kommunals räkning ett starkt kritiskt inlägg kring situationen för de bärplockare som kommer till Sverige. De konstaterar att Kommunal satsar och har satsat stora medel på att granska branschen och hjälpa de bärplockare som råkar illa ut. Samtidigt säger de att det är regeringen som har huvudansvaret för den situation som uppkommit. De skriver att …

För trots att situationen upprepas år efter år händer inget. Migrationsverket accepterar undermåliga kontrakt och kontrollerar inte att det överenskomna verkligen fullföljs av företagen. Regeringen är totalt handlingsförlamad och tar inte tag i problemet på allvar. Svenskt Näringsliv gör samma sak. Att sticka huvudet i sanden hjälper inte. Nu måste något hända.

Kommunal kräver i sitt inlägg att regeringen genom Tobias Billström agerar. De kräver att:

 • Arbetstagaren ska på förhand med säkerhet veta vilka anställningsvillkor som väntar i Sverige.
 • Det ska vara möjligt att för arbetstagare som vistas tillfälligt i Sverige att överblicka inkomsterna och kostnaderna för arbetet i Sverige.
 • Om tvist uppstår måste den kunna prövas i Sverige.
 • Migrationsverket måste effektivt kunna gallra bort oseriösa arbetsgivare.
 • Migrationsverket ska ha befogenheter att kontrollera att de överenskomna villkoren efterlevs – under pågående bärsäsong och att även göra efterkontroller.

Utöver ovan nämnda krav vill man se regelförändringar och -anpassningar för för utstationering av arbetskrift och tillfälliga arbetsgivare. Detta ska föregås av en utredning.

Kommunal tar upp mycket angelägna frågor i sitt inlägg. Det länder knappast Sverige till heders att människor som kommer till vårt land inte får betalt för sin möda och har skuldsatts upp över öronen. Det handlar om människor som vill tjäna pengar och göra situationen bättre för dem själva och sina familjer. Det handlar därför om bristande respekt för dem om inte Sverige kan bidra till att göra situationen bättre för dem när de kommer till vårt land för att arbeta.

Kommunal ställer i inlägget fullt rimliga krav. Som Annelie och Per säger …

Tobias Billström, det är dags att vakna nu.

Länkar: SvD, SvD, Ekot, dn.se, Arbetet, Arbetet, Arbetet, Ekot, Ekot, SvD, dn.se, dn.se

Fler som skrivit: Thord Ingesson

Om Göran Johansson

En medelålders man boende i Eskilstuna. Jag är anställd som ombudsman på IF Metall Mälardalen. Gillar att tycka och tänka om fackliga och politiska frågor. Påstår dock inte att jag har facit på alla frågeställningar. Är organiserad socialdemokrat.

Publicerat på 22 september, 2013, i Fackliga frågor, Politiska funderingar och märkt , , , . Bokmärk permalänken. 4 kommentarer.

 1. Men VAD skall man göra??? Det är inte staten som anställt dem!

  Var det inte så att det THAILÄNDKSA bemanningsföretag som bärplockarna hade anställning hos inte betalade dem? Man har också ett visst eget ansvar att inte skriva på avtal med skumma typer och konstiga upplägg. Ingen tycks kunna komma till rätta med denna företeelse, vad man än gör.

  Bäst vore att sluta helt med denna verksamhet och låta bären ruttna bort i våra skogar.

 2. Läser nu också att en av bärplockarna begått självmord:

  http://www.vk.se/985437/kunde-inte-leva-med-skammen-tog-sitt-liv

  Oerhört tragiskt.

 3. Extremt tragiskt med Thailändaren. En av åtgärderna att få slut på detta är att ägarna till skogar får rimliga verktyg att freda sina marker och att det blir LAG på att allemansrätten INTE omfattar kommersiell eller organiserad verksamhet. Då finns det plötsligt incitament för att de rättmätiga ägarna kan hyra eller anställa bärplockare och då blir det genast en helt annan nivå på ansvar!

%d bloggare gillar detta: