Om (S)ynen på skatt


Malin Hanson

Det har så sakteliga kommit igång en debatt kring den socialdemokratiska inställningen till att acceptera det femte jobbskatteavdraget om det genomförs.

Partiet har ju också tydligt deklarerat sitt motstånd att införa någon form av fastighetsskatt. Det är endast för de som tjänar allra mest som man önskar radera effekterna av jobbskatteavdragen.

På Aftonbladet debatt argumenterar flera (S)-märkta debattörer (fackliga ledare) för att socialdemokraterna borde kunna vara beredda att höja inkomstskatterna. Malin Hanson, chefredaktör Tvärdrag, skriver i ett annat inlägg om den passiva inställningen från socialdemokraterna i skattefrågan. Hon säger …

… jag är fullständigt övertygad om att det finns många, också bland medelklassen, som personligen drabbats av kollapsen inom den sociala välfärden. De, liksom jag, längtar efter att vinna valet på en socialdemokratisk välfärdspolitik istället för en moderat skattesänkarpolitik. Den har nämligen inte blivit trevligare sedan 2002. Snarare tvärtom.

Jag tycker att socialdemokraterna är väl passiva i frågan om skatterna. Att i ena stunden vara stenhård motståndare till ett femte jobbskatteavdrag för att i nästa stund (när det genomförts) snabbt acceptera det öppnar för kritik från alla håll. Från borgerligt för att man talar med kluven tunga och från partiet närstående för att vi inte står för det vi predikar.

Jag inser att socialdemokraterna inte ska röra inkomstskatterna. Men det finns andra skattebaser som kan bidra till att finansiera gemensamma nyttigheter. Fastighetsskatt och förmögenhetsskatt är ord som blivit tabubelagda och misstänkliggjorda. Men det är skatter som finns runt om oss i den rika världen.

Socialdemokraten måste kunna tala om att angelägna reformer inte kan genomföras utan en långsiktig finansiering. Vi kan heller inte lita till att en ständig tillväxt ska kunna finansiera allt det vi vill göra.

Annonser

About Göran Johansson

En medelålders man boende i Eskilstuna. Jag är anställd som ombudsman på IF Metall Mälardalen. Gillar att tycka och tänka om fackliga och politiska frågor. Påstår dock inte att jag har facit på alla frågeställningar. Är organiserad socialdemokrat.

Posted on 19 september, 2013, in Politiska funderingar and tagged , , , , . Bookmark the permalink. 2 kommentarer.

  1. Att underminera budgetlagen är en dumhet. Det kommer att slå tillbaka
    mot (s) när partiet bildar minoritetsregering.

  2. ”… kollapsen inom den sociala välfärden. …”

    Läste jag rätt? Hon sade ”kollapsen”, eller hur? Problemet är att de absolut flesta INTE uppfattar det som hänt som någon ”kollaps”.Bara att man inte höjt nivåerna i vissa försäkringar betyder inte kollaps. Eller?

    Låt oss beskriva verkligheten så som den är isf att inbilla oss att vi står på barrikaderna med röda banderoller. Ty, den tiden är nog förbi.

%d bloggare gillar detta: