Höj inte skattegränsen


Sänk inte skatten!

Ett förslag från Socialdemokraterna, Miljöpartiet och Vänsterpartiet om att inte höja gränsen för när man ska betala statlig skatt har fått en majoritet av Skatteutskottet bakom sig. De tre partierna föreslog samtidigt att det femte jobbskatteavdraget skulle dras tillbaka. Det förslaget fick dock inte en majoritet bakom sig.

Nu kommer frågan att bollas över till Finansutskottet. Det utskottet kommer då att få ta ställning till förslaget att uppmana regeringen att inte genomföra en höjning av skiktgränsen i den statliga inkomstskatten.

Ledande företrädare för de borgerliga partierna har låtit uttala fördömanden över de röd-gröna partiernas agerande. Särskilt försvårande anser man det vara att det sker med aktivt stöd från Sverigedemokraterna. Jag har dock inte hört sådana tongångar från de borgerliga över det besvärliga att SD samtidigt ställt sig bakom regeringens förslag om ett femte jobbskatteavdrag.

De borgerliga partierna är vidare kritisk till den metod som de röd-gröna partierna använder sig av för att stoppa regeringens förslag. Här är åsikterna väldigt olika från ”experterna”. Jag har ingen närmare kunskap kring det gällande regelverket kring denna fråga.

Det jag, däremot, kan säga är att oppositionspartierna självklart har samma rätt att lägga förslag till riksdagen. Riksdagsarbetet handlar faktiskt om att vinna en majoritet bakom sina förslag för att därmed påverka politikutvecklingen. På samma sätt har de borgerliga partierna rätt att lägga vilka förslag de vill.

Kritiken om att oppositionen i detta fall litar sig till SD är överdriven. Det förhåller sig trots allt som så att SD i de allra flesta fall stödjer borgerliga förslag. Det verkar man inte se som särskilt besvärande eller något att låta sig uppröras över.

Det blir endast känsligt när majoriteten går dem emot.

Länkar: Arbetet, SvD, Fokus, dn.se, dn.se, dn.se, di.se, SVT, Ekot, dn.se, SvD, dn.se, dagens arena, Ekot, Ekot, dn.se, di.se, SVT, SVT, dn.se, di.se, dn.se, di.se, Aftonbladet debatt

Fler som skrivit: Lena Sommestad, Martin Moberg, Badlands Hyena, Ola Möller, Peter Johansson, Roger Jönsson, Martin Moberg, Ola Pettersson, Anders Larsson, Leine Johansson, Johan Westerholm, Patrik Renholm

Annonser

About Göran Johansson

En medelålders man boende i Eskilstuna. Jag är anställd som ombudsman på IF Metall Mälardalen. Gillar att tycka och tänka om fackliga och politiska frågor. Påstår dock inte att jag har facit på alla frågeställningar. Är organiserad socialdemokrat.

Posted on 19 september, 2013, in Politiska funderingar and tagged , , , , , . Bookmark the permalink. 5 kommentarer.

 1. Tänk om sjuka, arbetslösa även pensionärer skulle invadera handeln ställa till kaos.
  tänk om 10000 personer bara går in i storhandelsvaruhus
  och bara bär ut mat och andra grejer.

  Sedan sprider sig detta och ökar i omfattning.
  Då lär högern få det hett om öronen.

  Vill högern skapa kaos så vore det bästa om det sker fullt ut.
  undrar om inte sådant skett , har det på jag läst om nåt liknande.

  Det håller på jäsa i folkhemmet av den onda politik högern kör med.
  En sak lokalt ser man ingen gå ut med bloggar eller insändare och hyllkar högerns budget.
  Kort sagt man vågar inte . Allianskräken är rätt fega ska ni veta.

 2. Detta var ju tydligen initialt ett SD-förslag …

 3. Budgeten faller under speciella regler dock, regler som S varit ledande i att konstruera för att kunna regera i minoritet. Det är otroligt kortsiktigt av dem att försöka trasa sönder de reglerna nu.

  Kan S bryta mot budgetreglerna nu så kan alliansen ju göra det i framtiden. Vinner de sen valet så kan de ju räkna med att aldrig mer få igenom en budget, om de inte fortsätter uppvakta SD.

 4. Jag skulle inte nonchalera SD så mycket. Det kan komma surt efter. Tänk, alltså INNAN. Tänk om vi får en liknande utveckling som i Danmark:

  http://jyllands-posten.dk/politik/ECE5988785/df-stormer-forbi-helle-thorning/

%d bloggare gillar detta: