Skola och utbildning är viktigaste sakfrågan


SVT rapporterar att, enligt en undersökning från TNS-Sifo, så värderas politiska sakfrågor som gynnar de röd-gröna partierna högt av väljarna. Toivo Sjörén, opinionschef på TNS-Sifo, säger att …

De sociala frågorna har de rödgröna lyckats ta över efter valet 2010. Så alla sociala frågor ligger på den rödgröna sidan och är starka för dem, inklusive skolfrågan som man har tagit över under mandatperioden.

Enligt företaget så anser en majoritet av de tillfrågade att de rödgröna partierna har bäst politik i många av de frågor som anses viktigast (till exempel skola, vård och sysselsättning, de tre viktigaste frågorna). Av de tio högst rankade frågorna anses Alliansen ha en bättre politik inom tre områden (landets ekonomi, lag och ordning samt den egna ekonomin).

Enligt undersökningen så hamnar skattefrågorna ganska långt ned (plats 15) på väljarnas ”rankinglista”.

Om detta resultat håller sig under nästa år så borde det innebära att det finns en stor och uppenbar möjlighet att den borgerliga regeringen kommer att förlora det kommande valet.

Det som är särskilt intressant är att Folkpartiet (=Jan Björklund) verkar ha förlorat tolkningsföreträdet inom utbildningspolitiken. Med den debatt och efter den bevakning som denna fråga fått under de senaste åren är det kanske inte så konstigt. Väljarna har väl tröttnat på att stadigt få läsa om allt sämre resultat inom den svenska skolan.

Om Göran Johansson

En medelålders man boende i Eskilstuna. Jag är anställd som ombudsman på IF Metall Mälardalen. Gillar att tycka och tänka om fackliga och politiska frågor. Påstår dock inte att jag har facit på alla frågeställningar. Är organiserad socialdemokrat.

Publicerat på 18 september, 2013, i Politiska funderingar och märkt , , , . Bokmärk permalänken. 1 kommentar.

  1. Jo, även FPs ingång är delvis fel. Det är nämligen inga nya skattemiljarder som kan rädda den svenska skolan. Det krävs en HELT ANNAN pedagogik med bl a betyg från början och MYCKETstörre KRAV på eleverna i form av (hem)läxor och systematiska förhör.

%d bloggare gillar detta: