Om att stoppa regeringens skatteförslag


Enligt Dagens Industri genomförde representanter för de tre röd-gröna partierna ett gemensamt möte för att diskutera hur man ska stoppa förslaget om höjd brytpunkt för statlig skatt. Enligt tidningen lutar det åt att de tre partierna kommer att enbart sikta på förslaget om höjning av brytpunkten. Ett sådant förslag kan vinna riksdagens majoritet då SD har meddelat att man kan tänka sig att rösta för ett sådant alternativ.

Företrädare för de borgerliga partierna har låtit uttrycka sitt starka ogillande av ett sådant agerande av den politiska oppositionen. De hänvisar till att intentionerna med budgetlagen är att statsbudgeten ska behandlas som en helhet. Denna kritik är väl den del som är värd att fundera över och ta till sig. Det ligger trots allt något i det. Det kan innebära ett prejudikat som kan slå tillbaka någon gång i framtiden.

Carl B Hamilton

Vidare hänvisar de till att en majoritet för förslaget innebär ett aktivt stöd från SD:s riksdagsledamöter. Carl B Hamilton (FP) säger att …

Jag trodde att de rumsrena partierna var överens om att inte agera ihop med Sverigedemokraterna, men det är i praktiken vad de gör.

Borgerliga företrädare brukar uttala sig med sådana brösttoner när förslag som de själva lagt riskerar att röstas ned. De brukar, praktiskt nog, glömma bort sådana invändningar när SD stödjer den borgerliga regeringens egna förslag. Men egenintresset ljuger väl inte.

Samtliga rumsrena partier har att beakta det faktum att SD har fått makten att stödja det ena eller det andra politiska blocket. Det är ett ansvar som även regeringspartierna har att ta. Vill de undvika ett försmädligt nederlag i riksdagen kan de faktiskt sätta sig i förhandlingar med enskilda eller samtliga röd-gröna partier för att finna en politisk kompromiss i frågan.

Länkar: di.se, di.se, SvD, Aftonbladet ledare

Fler som skrivit: Johan Westerholm

Om Göran Johansson

En medelålders man boende i Eskilstuna. Jag är anställd som ombudsman på IF Metall Mälardalen. Gillar att tycka och tänka om fackliga och politiska frågor. Påstår dock inte att jag har facit på alla frågeställningar. Är organiserad socialdemokrat.

Publicerat på 18 september, 2013, i Politiska funderingar och märkt , , . Bokmärk permalänken. 1 kommentar.

  1. Hamilton fick ordentligt på nöten i morse under debatten med SD i tv-soffan. Gubben borde ha återvänt till den s k verkligheten för länge sedan. Det finns alltså förbrukade pampar även på allianssidan.

%d bloggare gillar detta: