Skattesänkning med lånade pengar


Sprider gyllene belånat valfläsk

Under måndagen gjorde partiledarna för de fyra regeringspartierna det offentligt att de kommer att föreslå skattesänkningar om 15 miljarder (varav 12 mdr i jobbskatteavdrag) i den kommande höstbudgeten.

Det är uppenbart att den borgerliga regeringen anser en sådan reform så betydelsefull att de kommer att låna pengar till att finansiera den. De bedömer att reformen kommer att skapa 13.000 nya arbetstillfällen (till en kostnad om 1.153.846 kronor stycket).

De tre röd-gröna partierna aviserade omgående efter regeringens presskonferens att de kommer att ta initiativ för att stoppa regeringsförslaget. Exakt hur man kommer att agera sägs dock inte i det gemensamma uttalandet. Men de säger att …

… säga nej till regeringens förslag innebär att de offentliga finanserna stärks och förbättrar måluppfyllelsen. Nu uppmanar vi finansministern att besinna sig. Det är inte för sent att ta tillbaka förslagen.

En problematik är att Sverigedemokraterna står bakom förslaget till ett femte jobbskatteavdrag men motsätter sig höjningen av brytpunkten för statlig skatt. De tre röd-gröna kommer knappast att ställa sig bakom ett förslag från SD. Det innebär att jobbskatteavdraget kommer att gå i genom. Det man eventuellt kan komma åt är den höjda brytpunkten. Förutsättningen är då att det sker genom ett för (S), (MP) och (V) gemensamt initiativ.

Den borgerliga regeringen hoppas förstås att med sitt förslag kunna grundlägga en valseger. Det är därför de gärna finansierar reformen genom ökad upplåning.

Det är verkligen högst anmärkningsvärt att regeringen medvetet sänker statens inkomster och finansierar bortfallet med lån. Vad de gör är att låta våra barn betala för att föräldrarna ska få lite mer kvar i plånboken.

Länkar: Ekot, di.se, dagens arena, SvD, di.se, dn.se, Ekot, dn.se, di.se, di.se, dn.se, dn.se, Svd, Arbetet, Kollega, SvD, Aftonbladet ledare

Fler som skrivit: Mikael Färnbo, Andreas Cervenka, Martin Moberg, Monica Green, Johan Westerholm, Peter Högberg, Kristian Krassman, Alliansfritt Sverige, Martin Moberg, Markus Mattila, Daniel Swedin

Om Göran Johansson

En medelålders man boende i Eskilstuna. Jag är anställd som ombudsman på IF Metall Mälardalen. Gillar att tycka och tänka om fackliga och politiska frågor. Påstår dock inte att jag har facit på alla frågeställningar. Är organiserad socialdemokrat.

Publicerat på 17 september, 2013, i Politiska funderingar och märkt , , , . Bokmärk permalänken. 1 kommentar.

 1. Skrämmande att Swedbank råder folk spara nu när sjukförsäkringar är urholkade.
  Man tycker femte jobbskatteavdraget ska sparas till om du ev: blir sjuk.
  citat:
  ”Så Maria Ahrengarts råd till budgetens vinnare är att spara, för rätt vad det är står man där arbetslös eller sjuk.
  – Det gäller att ha någonting att ta av ifall det händer något. Det kan ju hända någon i hushållet, säger hon.”

  http://www.skanskan.se/article/20130915/NYHETER/130919568/1007/-/mycket-valflask-till-hushallen

  Frågan man ställer sig vad ska de som sedan tidigare blivit sjuka spara på.
  De utförsäkras ju och AFA -pengar har alliansen tagit 2.9 miljarder till landstingen.-

  Samtidit ges ett femte jobbskatteavdrag till löntagarna där de med mest i plånboken får mest.

  Samtidigt velar sossarna, man vill inte ett femte jobbskatteavdrag ska genomföras, men går det igenom så ska man låta det vara kvar.
  Ridå!

  Kort sagt jag ser ett Sverige som redan är i det kaos Reinfeldt vill se.
  Nästa station för honom blir att ta över EU och sätta samma kaos i hela EU.
  Detta medan en märklig politisk församling 2014 kommer försöka reda ut allt Moderaterna ställt till med. Sossarna kanske t.o.m måste gå ihop med Folkparasiterna eller
  trottoarbönderna i Stockholm,
  Man tar sig för pannan kort sagt.

  Säga vad man vill om Göran P. Men han hade rätt Reinfeldt är en farlig man.

%d bloggare gillar detta: