Ökande sjuktal


Dagens Nyheter rapporterar om att sjukskrivningarna fortsätter att öka. Tidningen har vidare funnit att utvecklingen ser väldigt olika ut mellan olika delar av Sverige. Det finns väl ingen uppenbar förklaring till skillnaderna mellan länen. Laura Hartman, analyschef på Försäkringskassan, säger att …

Vi tror att skillnaderna mellan länen beror på samma faktorer som ligger bakom den senaste tidens ökning av sjukfrånvaron i stort. Vi ser exempelvis att sjukperioderna blir längre bland arbetslösa, medan det bland anställda handlar om fler kortare perioder.

Det är ju ingen nyhet att det förekommer (och förekommit) skillnader i sjukskrivning mellan olika delar av Sverige. Län med en högre andel av ”arbetarjobb” har tenderat att ha en högre sjukskrivning.

Vad som är väldigt tydligt är att sjuktalen är betydligt högre bland kvinnor än bland män. Det finns heller inget tydligt svar på varför kvinnor drabbas mer av sjukdom. Jan Larsson, verksamhetsområdeschef på Försäkringskassan, tror dock att orsaken finns att söka i den arbetsmarknad som kvinnar finns i. Han säger att …

Det rör sig till exempel om arbeten på vård- och omsorgsområdet där det krävs kognitiv förmåga och stor närvaro samtidigt som det ofta finns små möjligheter att återhämta sig. Kvinnor finns också ofta i mindre trygga anställningsformer, med timanställningar, visstidsanställningar.

Den borgerliga regeringen hoppades(?) att den reformering de genomförde av sjukförsäkringen skulle leda till lägre sjuktal och att människor snabbare skulle kunna återgå till ett avlönat arbete. Genom strikta tidsgränser och en hårdare bedömning av rätten till sjukpenning antog de att det överutnyttjande av försäkringen de misstänkte fanns skulle minska.

Det är tydligt att verkligheten var betydligt mer komplex än vad regeringen kanske trodde. Nu har den satt igång en mängd undersökningar för att finna förklaringen till de (åter) växande sjuktalen.

Kan det betyda att ny insikt kommit regeringen till dels?

Länkar: dn.se, SVT, ekuriren, Gotlandsnytt, Ekot, SKL, Arbetet

Fler som skrivit: Martin Moberg

Om Göran Johansson

En medelålders man boende i Eskilstuna. Jag är anställd som ombudsman på IF Metall Mälardalen. Gillar att tycka och tänka om fackliga och politiska frågor. Påstår dock inte att jag har facit på alla frågeställningar. Är organiserad socialdemokrat.

Publicerat på 17 september, 2013, i Fackliga frågor, Socialförsäkringsfrågor och märkt , , , . Bokmärk permalänken. 1 kommentar.

 1. Redan när folk blir arbetslösa och når tidsgränser anses de psykiskt
  sjuka., Därmed kan de behandlas med Arbete men inte med lön.

  Ja så sker idag i förmodligen Sveriges största företag.
  Nämligen arbetsrehabilitering. De växer upp som svampar
  i kommuner och för kommuner är det ett sätt att få statliga pengar när de får 5000kr/ mån för varje man sätter i arbetsrehabilitering.
  Om inte så får kommunen punga ut med försörjningsstöd.

  Här har vi bara ett ex: Kommuner i hela landet kör med liknande.
  http://www.skelleftea.se/solkraft

  Där lägger företag ut sin jobb och får dessa utförda billigt.
  Den som utför jobbet får till överlevnad men inte en krona mer.

  Det kan vara sådant som tidigare varit fullt fungerande företag på marknaden .
  Där löner var avtalsenliga och med allt vad det innebär.
  Detta är idag är omvandlat till slavarbete

  Allt sker i det tysta. sekretess är belagt vilka som nyttjar detta
  så skenet man sedan utger är att Sverige går bra och att arbetslösa trivs att jobba gratis och de trivs med livet, Pank och fågelfri skulle man kunna säga.

  Självklart får de inte uttrycka sig själva utan det måste vara en kommunrepresentant eller
  gärna Angela Bermudas innan hon fick sparken förståss och gjorde sig ekonomiskt oberoende.

  Arbetslösa är ju i huvudsak psykisk sjuka., och på detta har du vanligt sjuka som också kan klassas som psykiskt sjuka.

%d bloggare gillar detta: