Debatten mellan Stefan och Fredrik


Så då blev det till slut en debatt mellan Stefan Löfven och Fredrik Reinfeldt. Under 15 minuter drabbade de två kombattanterna samman framför SVT:s kameror. Debatten fördes kring välkända linjer och var väl inte särskilt spännande.

Det syns att Fredrik är en mer van politisk debattör än vad Stefan är. Fackliga förhandlingar håller ett helt annat tempo än den politiska. Det märks dock att Stefan allt mer har vuxit in i den rollen.

Som brukligt är i sådana korta debatter svarar man inte särskilt rakt på varandras frågor och påståenden. Det gäller att etablera de frågor som man hoppas att människor ska ta till sig. Stefan återkom flera gånger till att Moderaterna hellre sänker skatter (med lånade pengar) än satsar på viktiga samhällsinvesteringar. Fredrik försökte etablera att socialdemokraterna vill höja skatter och återgå till ett bidragssamhälle.

Debatten visade ändå på de skiljelinjer som finns mellan de två största partierna. Sedan går det inte att komma ifrån att den (S)-märkta positionen när det gäller inkomstskatterna är något problematisk. Socialdemokraterna argumenterar med emfas emot ett femte  jobbskatteavdrag, men kommer inte att undanröja det om man får chansen.

Det är möjligt att man ska låta inkomstskatterna vara. Men samtidigt måste socialdemokraterna våga tala om hur angelägna reformer ska kunna reformeras. Den nuvarande linjen känns litet för ängslig och osäker.

Länkar: SVT, SVT, SVT, di.se, SVT, dn.se, SVT, Ekot, SvD

Fler som skrivit: Johan Westerholm, Peter Johansson, Alliansfritt Sverige, Peter Högberg, Johan Westerholm

Annonser

About Göran Johansson

En medelålders man boende i Eskilstuna. Jag är anställd som ombudsman på IF Metall Mälardalen. Gillar att tycka och tänka om fackliga och politiska frågor. Påstår dock inte att jag har facit på alla frågeställningar. Är organiserad socialdemokrat.

Posted on 17 september, 2013, in Politiska funderingar and tagged , , , , . Bookmark the permalink. 3 kommentarer.

  1. Stefan gjorde nog rätt i att lova att inte avskaffa det femte jobbskatteavdraget (om det införs) om sossarna vinner valet. Annars hade väljarna nog haft anledning att fråga Varför ska bara det femte jobbskatteavdraget avskaffas? Varför inte också det fjärde, det tredje, det andra och det första jobbskatteavdraget?

    Det är väldigt tydligt att det inte blir något sjätte, sjunde och åttonde jobbskatteavdrag om sossarna vinner valet. Gott så!

  2. ”Socialdemokraterna argumenterar med emfas emot ett femte jobbskatteavdrag, men kommer inte att undanröja det om man får chansen.”

    Är inte det ryggradslöst? Vad skall väljarna tro? Löfven är inte någon vän av logik. (Inte den där Margareta heller.) MVH

%d bloggare gillar detta: