Lägsta pris ska inte vara enda måttstocken


Europa-portalen rapporterar att det är nya regler på gång när det gäller offentlig upphandling. Man ska inte endast behöva ta hänsyn till det lägsta priset. Det ska i framtiden vara möjligt att även ta miljömässiga, sociala och innovativa hänsyn. Det nämns särskilt att …

… medlemsländerna ska se till att de ekonomiska aktörerna inom byggbranschen “följer de miljö-, social- och arbetsrättsliga bestämmelser” som gäller på orten inklusive kollektivavtalen. När arbetstagare i en medlemsstat utför tjänster i en annan medlemsstat gäller utstationeringsdirektivet.

Det är EU-parlamentets inremarknadsutskott som har antagit dessa nya bestämmelser. Parlamentet förväntas besluta om bestämmelserna under november månad.

Det är verkligen bra att det kommer nya regler kring detta. Idag tar man enbart hänsyn till det allra lägsta priset. Det innebär att företag som inte tecknat kollektivavtal kan erbjuda priser och villkor som är betydligt sämre än vad som är det vanliga på arbetsmarknaden. Detta märks inte minst inom offentlig välfärdsproduktion.

Länkar: europa-portalen, fackligt.eu, Publikt

Annonser

About Göran Johansson

En medelålders man boende i Eskilstuna. Jag är anställd som ombudsman på IF Metall Mälardalen. Gillar att tycka och tänka om fackliga och politiska frågor. Påstår dock inte att jag har facit på alla frågeställningar. Är organiserad socialdemokrat.

Posted on 16 september, 2013, in EU, Fackliga frågor and tagged , , . Bookmark the permalink. Kommentarer inaktiverade för Lägsta pris ska inte vara enda måttstocken.

Kommentarer inaktiverade.

%d bloggare gillar detta: