En sjuk sjukförsäkring


dagens arena konstaterar att trots den borgerliga regeringens reformering av sjukförsäkringen är sjuktalen idag på samma nivå som när förändringarna genomfördes. Reformerna genomfördes eftersom man lyckats plantera uppfattningen att det förekom ett överutnyttjande av sjukförsäkringen. Att allt för många människor var sjukskrivna i onödan. Tanken var att genom strikta tidsgränser och en hårdare tolkning av rätten till sjukpenning få människor tillbaka till arbete.

Vad man har uppnått är att ett stort antal människor har utförsäkrats från sjukförsäkringen och i många fall hamnat på de kommunala kontoren för prövning av försörjningsstöd. Regeringen har dock inte åstadkommit någon förbättring för de långvarigt sjukskrivna. Det finns ingen fungerande rehabilitering, människor skjutsas fortfarande runt i systemet utan att få den hjälp och det stöd som de behöver.

Ökande sjuktal

Dessutom är sjuktalen tillbaka på den nivå som de befann sig när den borgerliga regeringen startade sitt reformarbete.

Vad man dock har uppnått är att sjukskrivna idag betalar högre skatt än arbetande och har en försämrad ekonomi. Det är som Jonna Sima skriver i sin analys:

Kvar står vi med en sjuk sjukförsäkring. Den erbjuder varken något ekonomiskt skydd, rehabilitering eller några stora chanser att ta sig tillbaka till arbetslivet. Knappt hälften av svenskarna har i dag förtroende för att försäkringen skulle skydda dem om de blir sjuka. Bakom statistikens siffror och grafer står ofta svårt sjuka människor som – trots intyg från läkare och experter – inte får den tid som behövs för att bli friska. Det tillåter inte Ulf Kristerssons regler.

Om Göran Johansson

En medelålders man boende i Eskilstuna. Jag är anställd som ombudsman på IF Metall Mälardalen. Gillar att tycka och tänka om fackliga och politiska frågor. Påstår dock inte att jag har facit på alla frågeställningar. Är organiserad socialdemokrat.

Publicerat på 16 september, 2013, i Fackliga frågor, Socialförsäkringsfrågor och märkt , , . Bokmärk permalänken. Kommentarer inaktiverade för En sjuk sjukförsäkring.

Kommentarer inaktiverade.

%d bloggare gillar detta: