Hillevi satsar på FAS 3


Jo men, … FAS 3 är bra!

SVT rapporterar att regeringen kommer att genomföra en ekonomisk satsning på att få ned långtidsarbetslösheten. Detaljerna i förslaget kommer att presenteras i veckan som kommer.

Hillevi Engström vågar dock avslöja att paketet kommer att innehålla tre delar:

 • En satsning på 1.000 utvecklingsanställningar till Samhall.
 • Förstärkt stöd till deltagarna som ingår i FAS 3. De kommer att fortsätta få praktik och arbetsmarknadsutbildning.
 • Det ska bli fortsatt väldigt, väldigt billigt för arbetsgivare att anställa långtidsarbetslösa.

SVT:s artikel är ju inte särskilt klargörande i de enskilda detaljerna och därför borde man väl avhålla sig från allt för djupgående slutsatser. Det verkar dock alldeles uppenbart att regeringen med förslagen försöker fånga upp en del av den kritik som riktats mot sysselsättningsfasen (FAS 3).

FAS 3 har ju mest utvecklats till en åtgärd där man parkerar långtidsarbetslösa i mer eller mindre meningsfull sysselsättning. Det är väldigt få som går från sysselsättningsfasen till ordinarie arbete. De flesta hamnar i subventionerade anställningar.

En anledning till det kan ju vara att FAS 3 inte innehåller särskilt mycket av kompetenshöjande utbildning. Ursprungligen var det uttalat att deltagarna inte skulle få ta del av någon kompetenshöjande utbildning. Detta har man sedermera lättat upp något.

Jag får väl se vad förslagen är värda när de presenteras. Mina förväntningar är dock ganska lågt satta. Den borgerliga regeringen har ju gått emot vad en majoritet av riksdagen anser om FAS 3. De anser nämligen att sysselsättningsfasen i grunden är en alldeles utmärkt arbetsmarknadspolitisk åtgärd. Jag misstänker därför att förslagen mest är ett försök att putsa på en redan nedsliten fasad.

Länkar: di.se, SvD

Fler som skrivit: Markus Mattila

Om Göran Johansson

En medelålders man boende i Eskilstuna. Jag är anställd som ombudsman på IF Metall Mälardalen. Gillar att tycka och tänka om fackliga och politiska frågor. Påstår dock inte att jag har facit på alla frågeställningar. Är organiserad socialdemokrat.

Publicerat på 15 september, 2013, i Arbetsmarknadspolitik, Fackliga frågor och märkt , , , . Bokmärk permalänken. 3 kommentarer.

 1. ”Förstärkt stöd till deltagarna som ingår i FAS 3. De kommer att fortsätta få praktik och arbetsmarknadsutbildning.”

  Förstår inte själva meningen vad som menas. Redan idag får de i FAS-3 fortsatt stöd efter att de medverkat 2 år i en FAS-3 slaveri. Sedan får de ett nytt FAS-3 slaveri att gå till. Ersättnigen är a-kassa eller andra stöd eller socialbidrag.

  Så vad betyder förstärkt stöd, ?
  För inte kommer denna regering höja ersättningarna, Det är mer troligt man höjer dagbeloppet till arbetsgivarna d.v.s 225 kr per dag som kanske höjs till 250 eller mer.

  Man lurar förmodligen folket även denna gång med väl vald retorik.

 2. Hej Göran!
  Jag vill bara förmedla att en fas3 deltagare inte har rätt till den allmänna sjukförsäkringen. Försöker att Hjälpa min bror igenom systemen men AF och FK jobbar så att det är omöjligt att kunna sjukskriva sig på vanligt sätt. Sjukförsäkringen är inte till för alla. Detta är en styggelse uppfunnen av den borgliga regeringen för att få ned statistiken Man är varken arbetslös eller sjukskriven när du är en fas3 deltagare.
  MVH
  Patrik
  Kristinehamn

  • Göran Johansson

   Tack för din synpunkt. Jag håller med om att FAS3 är ett dj-a skit. Det behövs helt andra åtgärder för att hjälpa människor tillbaka till arbete eller vad de behöver.

%d bloggare gillar detta: