Om ett år sker allmänna val


Ledarna för de största svenska partierna har idag varit publicerade med varsitt debattinlägg i varsin tidning. Det är så nära som de två kommit i enskild debatt mellan varandra.

Stefan Löfven presenterar i sitt inlägg den politik som socialdemokraterna vill föra om de får väljarnas förtroende efter nästa års val. Debattinlägget var inte en presentation av den kommande socialdemokratiska budgetmotionen. Det var en väldigt översiktlig presentation av tidigare presenterade politiska förslag. Inlägget kändes som en variant av Per-Albin Hanssons folkhemstal.

Budskapet i debattinlägget verkar vara att locka Moderaterna till debatt med Socialdemokraterna. Fredrik Reinfeldt har hittills avvisat sådana inviter.

Fredrik Reinfeldt beskrev i sitt inlägg vad gott som Moderaterna tillsammans med sina allianskompisar åstadkommit. Han meddelade att Moderaterna i fem arbetsgrupper arbetat med att forma den kommande moderata politiken. Med det som grund kommer man sedan att sätta sig i arbete med övriga tre regeringspartier för att forma det gemensamma valprogrammet inför valet.

Inlägget gav inte många detaljer om vilka de viktigaste frågorna blir för (M) att driva. Fredrik skrev dock att den viktigaste valfrågan blir ”jobben” och att skapa fortsatt drivkraft för arbete utan att ange vilka nya initiativ som kan komma. Tydligt är att man kommer att ställa alliansens gemensamma valprogram emot ett ”otydligt” röd-grönt alternativ. Det är ju en taktik som kan slå tillbaka emot dem då två av allianspartierna står inför att kastas ut ur riksdagens kammare.

Stefan Löfven var i sitt inlägg tydligare med vilka politiska frågor som man kommer att forma valprogrammet kring. Budgetmotionen kommer säkert att på ett tydligare sätt beskriva hur man vill föra politiken. Socialdemokraterna kommer, visa av erfarenheten från 2010 års val, gå fram som ett eget alternativ.

Valresultatet får sedan styra hur man ska forma en regering. Det är mycket troligt att (S) ser framför sig ett samarbete med Miljöpartiet. De två partierna är idag större tillsammans än allianspartierna. De har tillsammans stora möjligheter att forma breda politiska överenskommelser, till och med blocköverskridande.

Det är idag exakt ett år kvar till nästa års allmänna val. Men det är tydligt att valrörelsen redan har börjat. Tiden fram till valet kommer att bli oerhört spännande. Det är mycket som kommer att avgöras under den kommande tiden. Det som idag är otydligt kommer förmodligen bli allt mer uppenbart.

Länkar: dn.se, SvD, SvD, di.se, dagens arena, di.se, Fokus, dn.se, dn.se, dn.se

Fler som skrivit: Johan Westerholm, Peter Högberg, Martin Moberg

Annonser

About Göran Johansson

En medelålders man boende i Eskilstuna. Jag är anställd som ombudsman på IF Metall Mälardalen. Gillar att tycka och tänka om fackliga och politiska frågor. Påstår dock inte att jag har facit på alla frågeställningar. Är organiserad socialdemokrat.

Posted on 14 september, 2013, in Politiska funderingar and tagged , , , , . Bookmark the permalink. 2 kommentarer.

  1. Konstaterar att din s-bloggarkollega Johan Westerholm kallar Löfvéns tal för ”Fisljummet” http://mitt-i-steget.blogspot.se/2013/09/fisljummet.html
    Är ordet fis, veckans ord från 68:an eftersom både du och Johan använder det? Eller är det bara ett sätt för att verka lite proletära och folkliga?

    • Göran Johansson

      Jag har inga närmare kontakter med 68-an. Däremot hade jag läst Johans inlägg innan jag skrev mitt. Ordet ”fis” kan mycket väl ha kommit därifrån.

%d bloggare gillar detta: