Om en fis i Mississippi


En fråga om perspektiv

Den borgerliga regeringen har aviserat att man över några år framåt vill genomföra vad man kallar för en satsning på skolan. Paketet ska kosta 3,9 miljarder kronor under perioden 2014-2017. Paketet innehåller satsningar på lärarna, ytterligare tid på matematik etc.

Av rapporteringen framgår att knappast något av riksdagens partier kommer att motsätta sig denna del av regeringens förslag till budget.

Med tanke på att utbildningspolitiken har blommat upp till att bli en av de stora frågorna inför det kommande valet var det väl nödvändigt för regeringen att visa någon slags handlingskraft. Regeringen har ju genom utbildningsministern haft hög svansföring i frågan. De har med buller och bång meddelat att de vill avskaffa den förment (S)-märkta skolpolitiken.

Med tanke på att skolans resultat har försämrats under hela det borgerliga regeringsinnehavet har ju frågan allt mer blivit till en belastning för regeringen. Folkpartiet har inte längre ensamrätt på utbildningspolitiken. Moderaterna och Socialdemokraterna har börjat komma med egna initiativ.

Det går ju alltid att diskutera huruvida skolan behöver mer medel eller om det mer handlar om organisatoriska frågor. Men skolan är förmodligen den viktigaste investering ett samhälle kan göra. Socialdemokraterna har meddelat att de vill satsa stora medel på att minska klasserna för de allra yngsta eleverna. Något sådant syns inte i den ”satsning” som regeringen aviserat.

Samtidigt ger bilden ovan litet perspektiv på vad som kan anses som en satsning eller ej i den kommande höstbudgeten. Jobbskatteavdraget är utan tävlan den viktigaste satsning som regeringen vill genomföra. Karin Pettersson skriver i Aftonbladet att …

Anders Borg har själv satt ut ”reformutrymmet” för nästa år till 25 miljarder kronor. 25 tusen miljoner. Av dessa vill han alltså ta lite drygt en femtiondel för att förbättra situationen på det område där vi skulle behöva satsa allra mest.

Femton miljarder ska gå till sänkta inkomstskatter, mest till dem som har de högsta lönerna. Trots att ingen förutom Anders Borg längre tror att jobbskatteavdrag skapar jobb.

Regeringen har ju gjort skön konst av schlingmannska ordvändningar i sin offentliga kommunicering av sin politik. Satsningen på skolan synes i förhållande till skattesatsningen mest vara som en fis i Mississippi.

Länkar: Aftonbladet ledare, SvDSvDSvDSvDSvD, EkotSvD, dagens arenaSvD, dn.se, di.se, Ekot, SVT

Fler som skrivit: Martin Moberg

Om Göran Johansson

En medelålders man boende i Eskilstuna. Jag är anställd som ombudsman på IF Metall Mälardalen. Gillar att tycka och tänka om fackliga och politiska frågor. Påstår dock inte att jag har facit på alla frågeställningar. Är organiserad socialdemokrat.

Publicerat på 14 september, 2013, i Politiska funderingar och märkt , , , , . Bokmärk permalänken. 3 kommentarer.

  1. Ett fantastiskt bildspråk du kör med 🙂 En piss i Mississippi har jag hört talas om men din rubrik tar det socialdemokratiska, politiska språket till nya höjder! Framför allt får jag roliga bilder för min inre syn!

    • Göran Johansson

      Ibland blir väl rubriksättningen litet ansträngd. Den här gången gick det väl litet fort. Men nu är det gjort och ska inte göras ogjort.

  2. Om man vill ge bra lärare MER så borde man ge dåliga lärare MINDRE.

%d bloggare gillar detta: