Ökade drivkrafter för arbete?


Ökade klyftor – we like!

Från första dagen som den borgerliga alliansen tillträdde regeringsmakten har man predikat mantrat om ökade drivkrafter för arbete. Principen innebär att inkomster av arbete ska vara mer värt än inkomster från socialförsäkringssystemet  (och/eller liknande).

De borgerliga partierna är nästan religiöst övertygade om att denna kombination av morot och piska långsiktigt är den enda vägen bort från arbetslöshet och ”bidragsberoende”.

Det är därför som den borgerliga regeringen nu vill genomföra ett femte jobbskatteavdrag (möjligen med förhoppningen att detta ska vara en valvinnare bland ekonomiskt starkare grupper). För varje nytt jobbskatteavdrag ökar nu skillnaderna i vad man betalar i skatt mellan de som arbetar och de som är föräldralediga, sjuka och arbetslösa. Ekot har i en artikel räknat på dessa ökade skillander.

I artikeln frågar man sig varför just föräldralösa ska drabbas av ökad skatt när man är ledig från arbetet för att vara hemma med sitt/sina barn. Det är ju personer som annars arbetar och ju borde förtjäna att betala lägre skatt verkar journalisten tänka.

Det vore rimligare att fråga varför det är rimligt att just sjuka, arbetslösa och föräldralediga ska betala högre skatt än övriga skattekollektiv. De borgerliga partiernas verklighetssyn verkar utgå ifrån att arbetslösa, föräldralediga och sjuka är simulanter och lata individer som egentligen inte vill arbeta.

Men regeringen hur ju ett problem. För varje ytterligare genomfört jobbskatteavdrag med därmed ökade skillnader i skattebetalning mellan arbetande och ”icke arbetande” borde ju arbetslösheten ha minskat i en väldig fart. Men de långvarigt arbetslösa blir allt fler, de långvarigt sjukskrivna blir inte färre och människor fortsätter (tack och lov) att skapa barn. Det är tydligt att regeringens teorier bygger på, i bästa fall, ålderdomliga tankar om människor.

De sade sig vilja få ner arbetslösheten och ”utanförskapet”. De har skändligen misslyckats med sin politik.

Länkar: Ekot, Ekot, SVT, SVT, dn.se, dagens arena, dagens arena, da.se

Andra som skrivit: Monica Green, Alliansfritt Sverige, Monica Green, Alliansfritt Sverige, Badlands Hyena, Martin Moberg, Roger Jönsson,

Annonser

About Göran Johansson

En medelålders man boende i Eskilstuna. Jag är anställd som ombudsman på IF Metall Mälardalen. Gillar att tycka och tänka om fackliga och politiska frågor. Påstår dock inte att jag har facit på alla frågeställningar. Är organiserad socialdemokrat.

Posted on 14 september, 2013, in Politiska funderingar and tagged , , , . Bookmark the permalink. 7 kommentarer.

 1. Jag tycker Moderatalliansens politik är tragisk. Det finns bara tre inslag i deras politik.
  sänka skatter, skapa klyftor , samt privatisera där målet är slå ut staten.

  Senast gällde det lärarna. 3,9 miljarder satsar man. Målet är tydligt öka klyftorna sammanhållningen bland lärarna.
  Man kan även se ett annat syfte, summan på 3.9 miljarder är inte direkt anmärkningsvärt hög.
  Varför satsar man då? Hade det varit för satsning till skolan som helhet hade pengasatsningen sett helt annorlunda ut.

  Jag antar eller är övertygad om att det är för att privata skolföretag därmed lätt kan ta till sig de lärare som blivit klassade som förstelärare, Därmed är det den gruppen privata skolföretag vill komma åt och anställa.

  Följden blir privata skolor lockar därmed föräldrar med god ekonomi som där tanken på sikt är avgifter för att barnen ska få tillträde i dessa skolor kommer till.
  Fattiga föräldrar och deras barn blir därmed hänvisade till den kommunalt alternativt statliga skolan där de sämre lärarna finns. Jag förvånas inte därmed att de skolorna består av invandrarlärare som tar dessa lärarjobb för dåliga löner.

  Kort sagt lönedumpning för kommunalt statliga skolor och lönehöjning för privata skolor och dess lärare.

  Jag är övertygad om att tanken är så.
  Men det verkar folket inte alls hajat.
  ja kanske inte ens socialdemokrater på rätt höga förtroendeupdrag.

  • ”Hade det varit för satsning till skolan som helhet hade pengasatsningen sett helt annorlunda ut.”

   Jag håller med dig om detta.Att en borgerlig regering gör den här typen av satsning har vi ju blivit van vid det här laget.Men att Magdalena Andersson säger sig inte ha emot att regeringen satsar 3.9 miljarder på att ge lärarna större möjligheter att göra karriär får mig att må jävligt dåligt!Stefan Löfven sa tidigare att (s) inte skulle ha någon möjlighet att återställa de orättvisa skatterna på en gång eftersom det skulle kosta alldeles för mycket ca:5 miljarder.Att som nu Magdalena Andersson välkomnar denna satsning till lärarna på 3,9 miljarder som regeringen gör,är ju som att (s) själva skulle kunna tänka sig att göra.Men att samtidigt då tycka att 5 miljarder är för dyrt för att återställa de orättvisa skatterna.

   Jag för en tid sedan ställde jag frågan till Stefan Lövfen på Facebook om (s) tänkte behålla ett ev. 5:e jobbskatteavdrag som regeringen skulle införa.Det svar jag då fick av Stefan var att ”Nej vi kommer inte att behålla ett 5:e jobbskatteavdrag,sen beslutar man att göra tvärtemot.

   Jag känner mig både sviken och besviken över denna mitten politik som (s) bedriver där man smörjer medelklassen allt mer! Så jag funderar starkt att nu lämna mitt medlemskap i partiet.Jag kan inte stödja ett parti som fortsätter i den borgerliga politiken om med vissa förändringar.

 2. Vanligt folk tycker att...

  Det måste löna sig att arbeta – annars lönar det sig ju inte att arbeta…

 3. svar till Lars. Sossarna vill mer än de kan lova, först måste man komma i makt. Att riva upp ett ev: femte obbskatteavdragär inte alls omöjligt.
  Detta beror hur sammansättnigen blir.
  Men skulle man t.ex. tvingas regera med FP eller C.
  Ja hur blir det? tänk efter:
  Sossarna kan inte riva upp ett femte jobbskatteavdrag även om de har stöd av MP, V.
  den ev; fp eller C kommer ju vidmakthålla sitt beslut och går på moderatlinjen.

  Fatta. Det går kort sagt inte lova ta bort ett femte jobbskatteavdrag i nuvarande politiska läge. Vänstern , MP de kan dock utan konsekvens däremot lova ta bort det.

  Så kort sagt det bästa vore om det blev en Rödgrön röra som högern vill kalla det.
  Då skulle man röra om i grytan som alliansen ställt till med.
  Då kanske den kokta fisken skulle komma upp till ytan för att strimlas i stycken.
  Vilket skulle reta gallfeber på de fisförnäma borgeliga gästerna som får se
  fisken bli masakrerad.

 4. Vanligt folk tycker att… | 14 september, 2013 kl. 11:05
  ”Det måste löna sig att arbeta – annars lönar det sig ju inte att arbeta…”

  Fråga en i FAS-3 om det lönar sig arbeta. dessa räknas ju som icke arbetslösa.
  För dessa lönar det sig inte arbeta. helt klart. Däremot för arbetsgivaren är det oerhört lönsamt att slippa arbeta och leva på bidrag istället

  Vad högern gör är! D.v.s med samma definition som de själva snackar, ger bidrag till välbeställda och höjer skatter för sjuka, arbetslösa.
  som genom dessa höjda skatter får betala jobbskatteavdraget.

  Så illa är det, Men så länge de definitionsmässigt korkade arbetstagarna
  inte vuxit färdigt bak pannbenet så lär de rösta lika korkat.

%d bloggare gillar detta: